Κακή ημέρα για τους πλουσιότερους του πλανήτη: Έχασαν 27 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κακή ημέρα για τους πλουσιότερους του πλανήτη: Έχασαν 27 δισ. δολάρια
Φωτογραφία: Associated Press
Γερές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές τεχνολογίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch Ratings απομάκρυνε τους επενδυτές από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στην περιουσία πολλών δισεκατομμυριούχων του κλάδου τεχνολογίας.

Γερές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές τεχνολογίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς η υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από την Fitch Ratings απομάκρυνε τους επενδυτές από πιο ριψοκίνδυνα assets, καταφέροντας μεγάλο πλήγμα στην περιουσία πολλών δισεκατομμυριούχων του κλάδου τεχνολογίας.

Ο Nasdaq Composite έκανε βουτιά άνω του 2%, στη χειρότερη επίδοσή του από τις 21 Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη γραμμή της πτώσης βρέθηκαν οι 7 τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στα «υπερπαραγωγικά κέρδη» της αγοράς το 2023, όπως η Apple (-1,6%), η Microsoft (-2,7%), η Alphabet (-2,5%), η Amazon (-2,7%). Πτώση σημείωσαν η Nvidia (-4,9%), η Meta (-2,9%) και η Tesla (-2,8%).

Εξαιτίας της πτώσης, οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχασαν αθροιστικά 26,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Ο CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έγινε κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερος, δεχόμενος το μεγαλύτερο πλήγμα στην περιουσία του από οποιονδήποτε άλλον την Τετάρτη.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, οι συνιδρυτές της Alphabet, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, και ο πρόεδρος της Oracle, Λάρι Έλισον, είδαν επίσης την περιουσίας του να συρρικνώνεται κατά μερικά δισεκατομμύρια την Τετάρτη, αλλά εξακολουθούν να κατατάσσονται στους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ απώλεσαν το ακριβό τους AAA για πρώτη φορά από το 2011, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του αμερικανικού δημοσίου κατά μια βαθμίδα, στο AA+, επικαλούμενος κατά κύριο λόγο τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις γύρω από το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, οι οποίες κατ’ αυτόν «διάβρωσαν» τη διακυβέρνηση. Η τελευταία φορά που το αξιόχρεο των ΗΠΑ είχε υποβαθμιστεί ήταν το 2011, όταν η Standard & Poor's είχε ανταλλάξει το «ΑΑΑ» με «ΑΑ+».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider