Τουρκία: Με αργούς ρυθμούς η αύξηση των επιτοκίων στο 17,5% - Διέψευσε τις εκτιμήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Με αργούς ρυθμούς η αύξηση των επιτοκίων στο 17,5% - Διέψευσε τις εκτιμήσεις
Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Αύξηση στα επιτόκια μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την Πέμπτη στο 17,5%, καθώς οι αξιωματούχοι ξεκινούν μια μακρά και επίπονη αποστολή για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού της χώρας.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα έναντι του δολαρίου στο άκουσμα των ειδήσεων, διαπραγματευόμενη στις 26,92 έναντι του δολαρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό των 26,9 έναντι του δολαρίου λόγω ανησυχιών της αγοράς ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Το νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πολιτικούς που είχαν ορκιστεί να εφαρμόσουν την οικονομική ορθοδοξία για να αντιστρέψουν την εικόνα του πληθωρισμού.

Η Τουρκία μείωσε σταθερά το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σταδιακά, ξεπερνώντας το 80% στα τέλη του 2022 και υποχωρώντας σε λίγο λιγότερο από 40% τον Ιούνιο.

Η παραδοσιακή οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Ερντογάν - ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων που τα αποκαλεί «η μητέρα κάθε κακού» - αντ' αυτού υιοθέτησε μια στρατηγική μείωσής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η Ελλάδα επανέρχεται με «κρότο» σε μετοχές και ομόλογα - Στο pick το επενδυτικό ενδιαφέρον

Eurobank: Πρώτη Τράπεζα που βγαίνει από τον έλεγχο του ΤΧΣ – Μέρισμα 25% των κερδών του 2023 το 2024

Μητσοτάκης: Σύντομα εξαγγελίες για τη δασική πολιτική - Μέτρα στήριξης για την ενέργεια στη ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider