Οι εκπρόσωποι των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα βρεθούν ξανά σήμερα στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα.
Πηγή του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο διάστημα των επταήμερων διαπραγματεύσεων είναι εφικτός. Κατά το ίδιο στέλεχος εάν μείνουν κάποια πεδία ανοιχτά, ο χρόνος κρίνεται επαρκής έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, για να κλείσουν έστω και εκ του μακρόθεν, μέσω τηλεδιασκέψεων, όποια θέματα της ατζέντας δεν κλείσουν στην Αθήνα έως την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους αν κλείσει η συμφωνία τον Ιανουάριο δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αυτό όμως θα σημάνει διαδοχικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου, στη συμφωνία για την άμεση ενεργοποίηση των βραχυχρόνιων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στη συζήτηση για τα μέσο-μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα) και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Οι συζητήσεις ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι με μία επισκόπηση όλων των ανοιχτών θεμάτων, για να ακολουθήσουν το απόγευμα επιμέρους ειδικές συζητήσεις για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την αγορά εργασίας.
Οι δανειστές ζητούν διορθωτικές κινήσεις τη διετία 2017-18 κατά την οποία εκτιμούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 350-400 εκατ. ευρώ και 700-800 εκατ. αντίστοιχα. Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι ιδίως για το 2017 δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει επικαλούμενο τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 6,5 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου με υπέρβαση εσόδων κατά 1,572 δισ. αλλά και υποεκτέλεση δαπανών κατά 3,2 δισ. ευρώ.
ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αποδέχονται μόνο ένα τμήμα της υπέρβασης εσόδων, ζητώντας παράλληλα περικοπές επιδομάτων για να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2018, όταν ο στόχος αφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.