Βρετανία: Κοντά σε υψηλό 15 ετών τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κοντά σε υψηλό 15 ετών τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και καθώς συνεχίζεται η κρίση με το κόστος διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε πολυετή υψηλά κινούνται τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων στη Βρετανία, εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και καθώς συνεχίζεται η κρίση με το κόστος διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Moneyfacts, το μέσο επιτόκιο για σταθερά διετή στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στο 6,66% την Τρίτη, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2008. Το μέσο πενταετές σταθερό επιτόκιο αυξήθηκε στο 6,17%, πλησιάζοντας στο ανώτατο όριο 14 ετών που είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο του 2022, όταν το οικονομικό σχέδιο που είχε παρουσιάσει η πρώην πρωθυπουργός, Λιζ Τρας είχε προκαλέσει πανικός στις διεθνείς αγορές.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μια χιονοστιβάδα από πιέσεις κόστους που προκαλούνται από την αύξηση των επιτοκίων και τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν δει την αξία των κατοικιών τους να μειώνεται φέτος, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν διψήφια πτώση των τιμών, καθώς το έθνος προσαρμόζεται στον ακριβότερο δανεισμό.

Εν τω μεταξύ, οι δανειστές αυξάνουν το κόστος των δανείων, αποσύρουν συμφωνίες από την αγορά και αυστηροποιούν τα κριτήρια δανεισμού, καθιστώντας δυσκολότερο για τους αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά ακίνητα. Αυτό ώθησε τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ να αποσπάσει μια υπόσχεση από τις μεγαλύτερες τράπεζες να έχουν υπομονή με τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αν και η κυβέρνηση απέκλεισε την άμεση δημοσιονομική στήριξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμο το νομοσχέδιο για τους Servicers – Πώς θα επιστρέψουν τα υγιή δάνεια του «Ηρακλή» στις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider