Societe Generale: Στο «τέλος της αρχής» η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Societe Generale: Στο «τέλος της αρχής» η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό
Οι κεντρικές τράπεζες - και ιδιαίτερα η Fed - θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να προκαλέσουν ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται στο «τέλος της αρχής» στη μάχη τους ενάντια στον πληθωρισμό, καθώς αρκετοί παράγοντες διατηρούν τις τιμές επίμονα υψηλές, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Societe Generale, Kokou Agbo-Bloua.

Οι αγορές περιμένουν με ανυπομονησία τα στοιχεία του πληθωρισμού από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, με τον δομικό πληθωρισμό - ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - να παραμένει πεισματικά αυξημένος, μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης πλησιάζει σταδιακά πιο κοντά στον στόχο της Fed για 2%. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο στο 4%, το χαμηλότερο ποσοστό σε περισσότερα από δύο χρόνια, αλλά ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,3% σε ετήσια βάση.

Κατά την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των προσπαθειών των παγκόσμιων φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ο Agbo-Bloua υπενθύμισε τις εμβληματικές δηλώσεις του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Γουίνστον Τσόρτσιλ σε μια ομιλία του το 1942: «Τώρα δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Αλλά είναι, ίσως, το τέλος της αρχής».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της γαλλικής τράπεζας: «το "προπατορικό αμάρτημα", ας το πούμε, είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να σώσουν την οικονομία που μπήκε σε χειμερία νάρκη. Το δεύτερο σημείο — προφανώς είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαμε διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας — αλλά στη συνέχεια είχαμε επίσης αυτή τη μαζική συσσώρευση αποταμιεύσεων συν πληθωρισμό, άρα η ικανότητα των εταιρειών να αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, το λεγόμενο φαινόμενο του "πληθωρισμού απληστίας" είναι ο λόγος που βλέπουμε περιθώρια κέρδους σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 10 χρόνια» πρόσθεσε.

Οι εταιρείες έχουν αναπτύξει μια «φυσική ανοσία» έναντι των επιτοκίων, καθώς κατάφεραν να αναχρηματοδοτήσουν τους ισολογισμούς τους και να μεταφέρουν υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές, οι οποίοι τώρα πληρώνουν πανάκριβα για αγαθά και υπηρεσίες. «Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή και υπήρξε χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας που τώρα πιέζει το κόστος εργασίας με αποτέλεσμα το αρνητικό σπιράλ τιμών - μισθών», πρόσθεσε.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση για να αναγκάσουν την ανεργία να αυξηθεί και να δημιουργήσουν αρκετή μείωση της ζήτησης, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Η υπερβολική εξοικονόμηση πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησε ένα πρόσθετο απόθεμα ασφαλείας για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, ενώ οι εταιρείες ήταν σε θέση να επιδιορθώσουν τους ισολογισμούς, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας» σημείωσε και εξήγησε πως οι κεντρικές τράπεζες - και ιδιαίτερα η Fed - θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να προκαλέσουν ύφεση.

«Πιστεύουμε ότι η ύφεση ή η επιβράδυνση θα πρέπει να συμβεί στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, επειδή πιστεύουμε ότι η σωρευτική σύσφιξη θα έχει τελικά τα αποτελέσματά της, δεν θα εξαφανιστεί. Στη συνέχεια, στην Ευρώπη, δεν βλέπουμε ύφεση στη ζώνη του ευρώ, επειδή βλέπουμε τη ζήτηση 2 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προσφορά, και επομένως θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

S&P: Η Ελλάδα σε θέση οδηγού στο ράλι των ευρωπαϊκών τραπεζών

Alpha Finance: Διατηρεί σύσταση Buy για τον ΟΤΕ, αυξάνει την τιμή στόχο στα 18,08 ευρώ

Standard Chartered: «Βλέπει» άνοδο του bitcoin ακόμα και στα 120.000 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider