Ενέργεια: «Συνωστισμός» επενδυτών αναμένεται σήμερα στον 1ο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: «Συνωστισμός» επενδυτών αναμένεται σήμερα στον 1ο διαγωνισμό για μονάδες αποθήκευσης
Εκτιμήσεις για περισσότερες από 300 συμμετοχές έως τα μεσάνυχτα, όταν και εκπνέει η προθεσμία για την πρώτη δημοπρασία ενίσχυσης αυτόνομων μπαταριών συνολικής ισχύος έως 400 MW. Μέχρι τις 10 Αυγούστου η λίστα των έργων που θα προκριθούν, έπειτα από την αξιολόγηση των προσφορών από τη ΡΑΑΕΥ.

Με καταιγισμό συμμετοχών εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου ότι θα ολοκληρωθεί σήμερα η υποβολή προσφορών στον πρώτο διαγωνισμό για την ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι από τη σημερινή δημοπρασία θα προκριθούν μονάδες συνολικής ισχύος έως 400 MW, στο πλαίσιο του σχήματος στήριξης έργων 1.000 MW που έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Στον διαγωνισμό, που «τρέχει» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η προθεσμία υποβολής συμμετοχών ολοκληρώνεται σήμερα στις 23:59. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, πιθανόν να ξεπεράσουν ακόμη και τις 300 οι προσφορές που θα υποβληθούν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Αν το πλήθος των συμμετοχών έστω προσεγγίσει αυτά τα επίπεδα, τότε η πρεμιέρα των δημοπρασιών θα αποδείξει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον νέο αυτό κλάδο της ενεργειακής μετάβασης. Επίσης, στη διαδικασία αναμένεται να δώσουν το παρών όλοι οι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι και ξένοι παίκτες, που δραστηριοποιούνται στις πράσινες επενδύσεις. Έτσι, προσφορές αναμένεται να καταθέσουν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, η Mytilineos, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Helleniq Energy, η MORE (θυγατρική της Motor Oil), ο Όμιλος Κοπελούζου, η Intrakat, η Abo, η Eunice και η AKUO Energy.

Στην υψηλή συμμετοχή συνηγορεί το πλήθος των υποψήφιων επενδύσεων που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο βήμα της αδειοδοτικής διαδικασίας και, κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Είναι ενδεικτικό πως, στο σχετικό μητρώο της Αρχής δίνουν το «παρών» 524 υποψήφια έργα, συνολικής ισχύος άνω των 26.800 MW.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της δημοπρασίας, τη σκυτάλη θα πάρει η αξιολόγηση των προσφορών από τη ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ). Στόχος είναι τα έργα που θα περάσουν να οριστικοποιηθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου, έπειτα και από την εξέταση τυχόν ενστάσεων στα προκαταρκτικά αποτελέσματα που θα δημοσιεύσει νωρίτερα η Αρχή.

Ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα προκριθέντα έργα θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση, στη βάση των προσφορών που θα υποβάλουν στη διαδικασία. Η τιμή αφετηρίας έχει καθοριστεί στις 115.000 ευρώ ανά MW, ενώ οι μονάδες που θα «περάσουν» θα είναι κι εκείνες για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα ζητήσουν τη μικρότερη λειτουργική ενίσχυση.

Τα ίδια έργα είναι που θα λάβουν και επενδυτική ενίσχυση, ύψους 200.000 ευρώ ανά MW, για την υλοποίησή τους. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, βάσει του οποίου οι επενδύσεις θα πρέπει έως τα τέλη του Δεκεμβρίου 2025 να είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία.

Όπως είναι φυσικό, η ίδια προθεσμία θα ισχύσει και για τα επόμενα δύο «κύματα» μονάδων αποθήκευσης, από το χαρτοφυλάκιο των 1.000 MW, που θα προκριθούν τους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, η δεύτερη δημοπρασία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, για έργα ισχύος 300 MW, στην οποία θα προστεθεί και ποσοστό ισχύος της πρώτης δημοπρασίας που τυχόν θα μείνει αδιάθετο. Ο τρίτος διαγωνισμός θα γίνει προς το τέλος Δεκεμβρίου, για μονάδες 300 MW που προορίζονται για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης Πελοποννήσου).

Καταιγισμός υποψήφιων επενδύσεων

Με τα έως τώρα δεδομένα στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι οι αναλυτές θεωρούν πως οι επενδύσεις σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορούσαν να καταστούν οικονομικά βιώσιμες στο άμεσο μέλλον, βασιζόμενες αποκλειστικά τα έσοδά τους από τη συμμετοχή στις χονδρεμπορικές αγορές. Επομένως, η επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση προορίζεται να δώσει το απαραίτητο έναυσμα για την εκκίνηση του συγκεκριμένου κλάδου και στη χώρα μας, ο οποίος θεωρείται ζωτικός για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από την άλλη πλευρά το σχήμα στήριξης «μεταφράζεται» για τις ενεργειακές εταιρείες και τα fund σε επενδύσεις με εγγυημένα έσοδα και, κατά συνέπεια, σε κίνητρο συμμετοχής στη δημοπρασία (όπως και τις δύο επόμενες που θα ακολουθήσουν). Επίσης, η συμμετοχή στον τομέα της αποθήκευσης, ήδη από την εκκίνησή του, θα δώσει την ευκαιρία στους «παίκτες» της αγοράς να αναλύσουν στην πράξη τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας των αυτόνομων μπαταριών, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον επενδυτικά, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία για την εποχή όπου οι μπαταρίες θα είναι οικονομικά βιώσιμες αποκλειστικά με όρους αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο φως» για «Ηρακλή ΙΙΙ» άναψε η κυβέρνηση

Εφορία: Με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ 6 στα 10 νοικοκυριά και 7 στους 10 επαγγελματίες

Alpha Finance: Διατηρεί σύσταση Buy για τον ΟΤΕ, αυξάνει την τιμή στόχο στα 18,08 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider