Goldman Sachs: Άλλη μία τράπεζα που υποβαθμίζει την πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Άλλη μία τράπεζα που υποβαθμίζει την πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας
Ενώ η εταιρεία βλέπει να εφαρμόζονται περαιτέρω κίνητρα, τονίζει πως τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να ξεπεραστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει: η «πεσμένη» ψυχολογία.

Η Goldman Sachs έγινε η πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα με τις τράπεζες της Wall Street που υποβαθμίζουν την πρόβλεψη ανάπτυξης για την Κίνα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει χάσει το momentum μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας.

Η επενδυτική τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη για το ακαθάριστο εθνικό προϊόν για το 2023 από 6% σε 5,4%, αναμένοντας περαιτέρω αναταραχές για την οικονομία της χώρας. Η ανάκαμψη από τα αυστηρά μέτρα του lockdown εξακολουθεί να απογοητεύει, ενώ προσθέτει πίεση στον τομέα των ακινήτων.

Ενώ η εταιρεία βλέπει να εφαρμόζονται περαιτέρω κίνητρα, τονίζει πως τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να ξεπεραστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει: η «πεσμένη» ψυχολογία.

«Με συνεχείς προκλήσεις από την αγορά ακινήτων, ο διάχυτος πεσιμισμός ανάμεσα στους καταναλωτές και τους entrepreneurs του ιδιωτικού τομέα, και μόνο με τη μέτρια χαλάρωση της πολιτικής για να αντισταθμιστούν μερικώς οι κόντρα άνεμοι για την ανάπτυξη, υποβαθμίζουμε την πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ του 2023», ανέφερε ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Hui Shan,

Η αναθεώρηση της πρόβλεψης από την Goldman Sachs ακολουθεί εκείνες των UBS, Bank of America και JPG Morgan που έχουν όλες υποβαθμίσει τις ετήσιες προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs πρόσθεσαν ακόμα ότι υπάρχει μια σειρά από μακροοικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Με την ώθηση από την επανέναρξη της οικονομίας να ξεθωριάζει, οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, όπως τα δημογραφικά στοιχεία, η πολυετής ύφεση των ακινήτων, τα έμμεσα προβλήματα χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική της Κίνας», ανέφεραν.

Η GS βλέπει επίσης περαιτέρω αδυναμία στο κινεζικό γουάν έναντι του δολαρίου λόγω της διαφοράς στα επιτόκια ανάμεσα στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που αναμένεται να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, ενώ η Fed προτείνει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Ξεκίνησαν οι e-δημοπρασίες παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας 2023- 2025

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ένα μήνα για τον «στρατευμένο στην Άγκυρα» υποψήφιό του

Γερμανία: Επιδοτήσεις 10 δισ. ευρώ στην Intel για την παραγωγή ημιαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider