Ολοκληρώθηκε η 10η ετήσια συνάντηση των Διοικητών του ESM στο Λουξεμβούργο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκληρώθηκε η 10η ετήσια συνάντηση των Διοικητών του ESM στο Λουξεμβούργο
Όπως και άλλα ιδρύματα, ο ESM αναφέρει πως δεν «γλίτωσε» από την παγκόσμια ταχεία άνοδο των επιτοκίων και την αστάθεια της αγοράς.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πραγματοποίησε σήμερα την ενδέκατη ετήσια συνεδρίασή του στο Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου που δημοσίευσε ο Μηχανισμός, το συμβούλιο ενέκρινε την ετήσια έκθεση για το 2022, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών καταστάσεων του έτους, ενώ συζήτησε τις κύριες εξελίξεις του ESM κατά το παρελθόν έτος και τις βασικές δραστηριότητές του.

Όπως και άλλα ιδρύματα, ο ESM αναφέρει πως δεν «γλίτωσε» από την παγκόσμια ταχεία άνοδο των επιτοκίων και την αστάθεια της αγοράς, και ως εκ τούτου λόγω της ενεργητικής και συνετής επενδυτικής του στρατηγικής, κατέγραψε περιορισμένη καθαρή ζημία 60,2 εκατ. ευρώ πέρυσι αν και τα συσσωρευμένα αποθεματικά του παραμένουν σημαντικά.

Το Συμβούλιο των Διοικητών συζήτησε επίσης την κατάσταση της επικύρωσης της τροποποιημένης Συνθήκης του ESM και ενημερώθηκε για τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των μέσων οικονομικής βοήθειας, της δανειοδοτικής ικανότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο του ESM.

«Ο ESM γιόρτασε τη 10η επέτειό του το 2022. Έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση προηγούμενων κρίσεων. Η ισχύς και η ετοιμότητά του, ως μέρος της ικανότητας αντιμετώπισης κρίσεων της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, είναι καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο Paschal Donohoe, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM.

«Στη δεκαετή ύπαρξή του, ο ESM συνέβαλε καθοριστικά στην ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης, από την οποία επωφελείται ακόμη και σήμερα. Βασιζόμενος στις προηγούμενες εμπειρίες του ESM και έχοντας υπόψη τις προκλήσεις που έρχονται, θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις 20 χώρες μέλη μας για να διαμορφώσω τον ESM γύρω από τις εξελισσόμενες ανάγκες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Pierre Gramegna.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν τόσο περιοριστικά όσο απαιτεί ο πληθωρισμός - Νέα αύξηση τον Ιούλιο

Δεν «αφήνει» το «γκάζι» η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Προϋπολογισμός: Πάνω από τον στόχο κατά 9,6% τα φοροέσοδα και πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. στο 5μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider