Κνοτ (ΕΚΤ): «Σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): «Σήμα» για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μήνυμα για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επόμενο χρονικό διάστημα έστειλε την Τετάρτη το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, ο Κνοτ σημείωσε ότι «δεν είμαι πεπεισμένος πως ο τρέχον κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είναι επαρκής» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπογράμμισε πως σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ακόμα, ο Κνοτ αναφέρθηκε στις προσδοκίες των αγορών, λέγοντας πως αυτές «είναι εξαιρετικά αισιόδοξες και περιμένουν πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που αυξήθηκε. Μάλιστα, για το 2024 οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ».

«Ακριβώς σε μια τέτοια κατάσταση, μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη περίοδος νομισματικής σύσφιξης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού θα αυξήσει τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές» συμπλήρωσε ο Ολλανδός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαζεύει» χρυσό η Κίνα - Αύξηση των αγορών για 7ο συνεχόμενο μήνα

Τουρκία: Ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό για τη λίρα - Απώλειες 10% μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider