Υπερταμείο: Τι έρχεται για αεροδρόμιο Καλαμάτας και 22 περιφερειακά – Οι προσφορές, το cluster, το cargo της Ν. Αγχιάλου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερταμείο: Τι έρχεται για αεροδρόμιο Καλαμάτας και 22 περιφερειακά – Οι προσφορές, το cluster, το cargo της Ν. Αγχιάλου
Ολοκληρώνεται σύντομα η αξιολόγηση των φακέλων συμμετοχής των 4 ισχυρών σχημάτων που διεκδικούν το asset της Πελοποννήσου, φθινόπωρο οι προσφορές. Ο σύμβουλος για τα 22 περιφερειακά, το ενιαίο πακέτο, η προκήρυξη το 2024 και οι υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων στη Ν. Αγχίαλο.

Μέσα στο 2023 αναμένεται να έχουμε σημαντικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν στον «νικητή» του μεγάλου διαγωνισμού που προωθεί το Υπερταμείο για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας έως 40 έτη, ένα project που συνδέεται και με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και διεκδικείται από 4 ισχυρά σχήματα.

Την ίδια ώρα, στο fund προωθούν τις διαδικασίες για έναν άλλο διαγωνισμό που επίσης σχετίζεται με την αξιοποίηση αεροδρομίων, αυτή τη φορά των 22 περιφερειακών που είναι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου και μάλλον θα «βγούνε» ως ενιαίο πακέτο, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον σύμβουλο. Μάλιστα, κατά πληροφορίες ενδέχεται ένα από αυτά, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, να έχει χρήση cargo.

Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι των φακέλων συμμετοχής για αεροδρόμιο Καλαμάτας

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων και των δικαιολογητικών συμμετοχής που κατέθεσαν τα 4 σχήματα που είχαν δώσει το παρών στην αρχική φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση, μέσω παραχώρησης, του αεροδρομίου Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» που μάλιστα αναμένεται να έχει «πράσινα» χαρακτηριστικά. Η ολοκλήρωση του σταδίου θα οδηγήσει σταδιακά στην επόμενη β’ φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, λογικά από το φθινόπωρο, με τη διοίκηση του Υπερταμείου, υπό τον Γρ. Δ. Δημητριάδη, να ευελπιστεί, εφόσον δεν έχουμε ανατροπές ή ενστάσεις, να έχουμε στη συνέχεια τον ανάδοχο. Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2022, η ΕΕΣΥΠ παρέλαβε τους Φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας.

Έπονται οι προσφορές από τους ισχυρούς διεκδικητές

Το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - GMR Airports Limited (οι Ινδοί εταίροι από το Καστέλι Κρήτης), ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A., Egis Airport Operation – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - Aéroports de la Cote d’Azur, FRAPORT AG - DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. - ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε. (οι τελευταίες των Κοπελούζου, Κωνσταντακόπουλου που συνεργάζονται με την Fraport Greece).

Δηλαδή, συμμετέχουν μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα του τομέα υποδομών (και τουρισμού), διεθνή σχήματα που διαχειρίζονται αεροδρόμια. Ο διαγωνισμός για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί το πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου. Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι κρίσιμος για τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Τα έργα θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του κτηρίου των επιβατών καθώς, τους χώρους στάθμευσης των αεροσκαφών κ.α.

Η αναβάθμιση και τα οφέλη

Ο βασικός στόχος του Υπερταμείου, μέσω της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών (terminal). Η επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών (terminal, χώρος στάθμευσης αεροσκαφών) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει υποδεχθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000 πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Ο αυξημένος αυτός αριθμός επιβατών σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και βελτίωση των οδικών υποδομών στο νομό αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στο νομό Μεσσηνίας αλλά και την ευρύτερη ζώνη επιρροής του αεροδρομίου. Σημειώνεται ότι το Υπερταμείο δύναται, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Παραχωρησιούχου με μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο δεν θα ξεπερνάει το 15% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Σε 1 cluster τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια – Αρχές 2024 ο διαγωνισμός

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια, όπως έχει αναφέρει από καιρό το insider.gr, έχει εκκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή Συμβούλου (χρηματοοικονομικού, νομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού), έχει προχωρήσει η αξιολόγηση και η ανακοίνωσή του να αναμένεται το προσεχές διάστημα. Με τη συνδρομή του το εγχώριο Growth Fund θα προχωρήσει στην χάραξη της στρατηγικής αξιοποίησης των περιφερειακών αυτών υποδομών, για τις οποίες η ΕΕΣΥΠ δείχνει αυξημένο ενδιαφέρον με γνώμονα όχι μόνο απλώς την αναβάθμιση των υπηρεσιών (μεταφορικών, τουρισμού κ.α.) αλλά και σε σχέση με τη δημιουργία αξίας για την τοπική κοινωνία – οικονομία και κατ’ επέκταση τα δημόσια ταμεία. Η αξιοποίηση των αεροδρομίων μέσω της παραχώρησης της λειτουργίας τους (μαζί με απαραίτητες σημαντικές επενδύσεις) θα μπορούσε να γίνει με δομή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (PPP structure) ή/και παραχώρησης. Ωστόσο, το Υπερταμείο μαζί με το σύμβουλο λογικό είναι να περιμένουν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και τη νέα κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσει» το μοντέλο αξιοποίησης. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού αξιοποίησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων αναμένεται μάλλον για τις αρχές του 2024 καθώς εκτιμάται ότι ίσως δεν είναι εφικτός ο στόχος για τα τέλη 2023.

Αυτό που φαίνεται πάντως να προκρίνεται είναι η ομαδοποίηση των αεροδρομίων σε ένα cluster και όχι σε 2 ή 3 τμήματα. Τα περισσότερα εξ αυτών χρειάζονται εκτεταμένες επενδύσεις και σημαντικές ενέργειες αναβάθμισης, υπάρχουν και αεροδρόμια που θεωρούνται χαμηλής κίνησης, σε όχι ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές, ενώ σε κάποια εμπλέκεται και ο στρατιωτικός παράγοντας. Ωστόσο, υπάρχουν και «φιλέτα», σε περιοχές υψηλού τουρισμού (π.χ. Πάρος, Νάξος κ.α.), αεροδρόμια που ήδη γίνονται εργασίες εκσυγχρονισμού ή έχουν γίνει σχετικοί διαγωνισμοί (τα δύο προηγούμενα αλλά και σε Χίο, Σύρο κ.λπ.), αερολιμένες με αναβαθμισμένο πλέον γεωπολιτικό status (π.χ. Αλεξανδρούπολη). Δεδομένου ότι κάποια είναι υψηλής προβολής και άλλα χαμηλότερης, μάλλον το Υπερταμείο επιλέγει την αξιοποίηση όλων των assets σε ένα «πακέτο» ώστε να μη δημιουργηθούν πολλές ταχύτητες ή κάποια ξεμείνουν από ενδιαφέρον.

Υπηρεσίες cargo στη Ν. Αγχίαλο

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης. Μάλιστα, κατά πληροφορίες ενδέχεται ένα από αυτά, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, να έχει χρήση cargo (αποκλειστική ή όχι), δηλαδή με υπηρεσίες μεταφοράς εμπορευμάτων, καθιστώντας το έτσι μοναδικό στην Ελλάδα. Συνδέοντας έτσι τις υποδομές της περιοχής όπου αναπτύσσονται logistics, σιδηροδρομικές συνδέσεις, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί και την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, cargo αεροδρόμιο δεν έχει άλλο η χώρα μας και θα είναι ένα asset που θα αξιοποιήσει το δίκτυο των εμπορευματικών διαύλων, υφιστάμενων και μελλοντικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές οικοπέδων σε περιοχές της Αττικής – Άνοδος το 2023 αλλά και προσεχώς

Καύσιμα: Άνοδος στις τιμές παρά τα ανάμεικτα μηνύματα της αγοράς

Ρεύμα: Τα ψιλά γράμματα σε εκπτώσεις συνέπειας και προϊόντα «κράχτες» - Πώς θα αποφύγουν τις παγίδες οι καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider