«Σήμα» Πάουελ (Fed) για πάγωμα στις αυξήσεις επιτοκίων: Ο ρόλος της τραπεζικής κρίσης - «Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σήμα» Πάουελ (Fed) για πάγωμα στις αυξήσεις επιτοκίων: Ο ρόλος της τραπεζικής κρίσης - «Πολύ υψηλός ο πληθωρισμός»
Τα επιτόκια της Fed «μπορεί να μην αυξηθούν όσο ψηλά θα διαλέγαμε σε διαφορετική περίπτωση για να επιτύχουμε τους στόχους μας».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι τόσο υψηλά όσο θα απαιτούνταν σε διαφορετική περίπτωση, για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε νομισματική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε μικρομεσαίες έχουν ως επί το πλείστον σταματήσει την εμφάνιση των χειρότερων σεναρίων.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα προβλήματα στη Silicon Valley Bank και σε άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να επηρεάσουν την οικονομία. «Τα εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βοήθησαν να ηρεμήσουν οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα. Οι εξελίξεις εκεί, από την άλλη πλευρά, οδηγούν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους και είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», υπογράμμισε.

Ως εκ τούτου, τα επιτόκια της Fed «μπορεί να μην αυξηθούν όσο ψηλά θα διαλέγαμε σε άλλη περίσταση για να επιτύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε, Ωστόσο διεμήνυσε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πολλοί άνθρωποι βιώνουν την ακρίβεια «για πρώτη φορά στη ζωή τους και δεν τους αρέσει».

«Πιστεύουμε ότι μια αποτυχία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού όχι μόνο θα παρέτεινε τον πόνο, αλλά θα αύξανε τελικά το κόστος της επιστροφής στη σταθερότητα των τιμών για την ίδια την κοινωνία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες πληγές σε οικογένειες και επιχειρήσεις. Αυτό είναι κάτι που θα αποφύγουμε, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξη των δεσμεύσεών μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» οικονομολόγου για Fed: Θα αψηφήσει την αγορά και θα αυξήσει τα επιτόκια

Σκέρτσος: Το κρυφό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στη φορολαίλαπα του 2015-2019, οραματίζονται μεσαία τάξη των 420 ευρώ

Μητσοτάκης: Τακτική ΣΥΡΙΖΑ η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης - Θα πατήσω «γκάζι» στη 2η τετραετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider