Allianz: Πιθανότερη μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε δεύτερες κάλπες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Allianz: Πιθανότερη μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε δεύτερες κάλπες
«Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν το εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση μέσα στο καλοκαίρι «βλέπει» η Allianz ως πιθανότερο σενάριο για την Ελλάδα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Σε σχετικό report, τονίζεται πως «το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στην Ελλάδα αυτή την Κυριακή θα είναι κρίσιμο για να καθορίσει το εάν η χώρα μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και να ανακτήσει το status της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους».

Οι αναλυτές της Allianz αναφέρονται στο «προβάδισμα που συγκεντρώνει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία λόγω των πρόσφατων αλλαγών στον εκλογικό νόμο (απλή αναλογική). Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να γίνουν νέες εκλογές στο ξεκίνημα του Ιουλίου όπου θα ισχύσει διαφορετικό εκλογικό σύστημα, ενισχυμένης αντιπροσώπευσης.

Προθέσεις ψήφου στην Ελλάδα μέχρι τις 12 Μαΐου 

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μετά από τις δεύτερες εκλογές, καθώς μια συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ πιθανά θα χρειαζόταν τη σύμπραξη μικρότερων κομμάτων για να κυβερνήσει. Εάν η ΝΔ καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία, περιμένουμε συνέχιση της συνετής και οικονομικά εστιασμένης πολιτικήw, με κάποιους συμβιβασμούς από το ΠΑΣΟΚ».

«Απειλή στην ανάκαμψη από πολιτικό αδιέξοδο»

H Allianz τονίζει πως «οποιοδήποτε πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να απειλήσει το μονοπάτι προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Ενώ η ελληνική οικονομία παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν το 2008, έχει ανακάμψει εντυπωσιακά τα τελευταία 3 χρόνια, φτάνοντας μεγέθη ανάπτυξης 6,4% -συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα- προς το τέλος του 2022.

Δεν βλέπουμε μετρήσιμο κίνδυνο απόκλισης από την ατζέντα του προγράμματος της "μεταμνημονιακής εποπτείας", αλλά ακόμα και μια μικρή χρονικά περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι μια από τις περισσότερο ωφελούμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους πόρους του Next Generation EU αλλά κρίσιμες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια ώστε η Ελλάδα να λάβει τους πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε καθυστέρηση της εφαρμογής (των μεταρρυθμίσεων) λόγω της πολιτικής δραστηριότητας θα μπορούσε να καθυστερήσει τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Επίσης, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένης της ισχυρής επίδρασης που έχουν η πολιτική και η δημοσιονομική δυναμική στις αποφάσεις για την αξιολόγηση της οικονομίας» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η Allianz.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν στο Βερολίνο τις «παράλληλες» κάλπες στην Ελλάδα και την Τουρκία

Σταϊκούρας: Αισιοδοξώ για εξαιρετικό αποτέλεσμα στις εκλογές - Ιδεολογία αύξησης φόρων ο ΣΥΡΙΖΑ

Axia για εθνικές εκλογές: Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider