Σύγκρουση ΔΝΤ- Ευρωζώνης για τα πλεονάσματα

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύγκρουση ΔΝΤ- Ευρωζώνης για τα πλεονάσματα

Σε απευθείας συζητήσεις με το ΔΝΤ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος μετά το 2018 θα προχωρήσει η Ευρωζώνη, όπως αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.

Συγκεκριμένα ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε τα εξής: «Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να δούμε είναι αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν οριστεί από το 2018 και σε μεσοπρόθεσμη βάση στο 3,5% του ΑΕΠ. Έρχεται το σημείο που πρέπει να καθορίσουμε τι σημαίνει μεσοπρόθεσμο και πότε θα μειώσουμε αυτό το στόχο. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε με το ΔΝΤ πριν καταστεί δυνατή η κατάρτιση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Η ελληνική πλευρά δίνει μεγάλο βάρος στην υπόθεση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ζητά το πλεόνασμα του 3,5% να ισχύσει μόνον για το 2018 και ύστερα να προσαρμοσθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, μπορούμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα σε χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα χωρίς να κάνουμε κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έχουν δεσμευτεί από τις 25 Μαΐου να υλοποιήσουν τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Eurogroup.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες στο Eurogroup πως αν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να υλοποιηθούν άμεσα, αλλά στο τέλος του προγράμματος, ωστόσο η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων πρέπει να γίνει τώρα.

Αυτό η Ελλάδα το ζητά αφενός για να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αφετέρου για να δώσει από τώρα το σήμα στις αγορές και στην ιδιωτική οικονομία ότι σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, το 2019 θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φόροι.

Μια τέτοια εξέλιξη σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο θα αποκαταστήσει σε ικανό βαθμό την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη δυνατότητα της Ελλάδος να εξυπηρετεί το χρέος της και θα οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στο 7,4%, από το υψηλό έτους του 11,8% σχετίζεται με τις προσδοκίες συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Την ώρα που οι αγρότες μας είναι στα μπλόκα, βουλγαρική εταιρεία καλλιεργεί στη Ρουμανία με τρακτέρ χωρίς οδηγό!

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» σήμερα για συνταξιούχους, γονείς, άνεργους και δικαιούχους επιδομάτων

Επίδομα θέρμανσης: Έρχεται η προκαταβολή στους δικαιούχους - Πότε θα δουν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider