Ντάιμον (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες - Έρχονται περισσότεροι κανόνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάιμον (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες - Έρχονται περισσότεροι κανόνες
Για το ενδεχόμενο οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να αντιδράσουν υπερβολικά, απέναντι στις τραπεζικές αναταραχές (δρομολογώντας περισσότερους κανονισμούς σε έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται υπό πίεση) προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

Για το ενδεχόμενο οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να αντιδράσουν υπερβολικά απέναντι στις τραπεζικές αναταραχές (δρομολογώντας περισσότερους κανονισμούς σε έναν κλάδο που ήδη βρίσκεται υπό πίεση), προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες, με περισσότερους κανονισμούς, περισσότερους κανόνες και περισσότερες απαιτήσεις» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, μιλώντας στο Bloomberg.

Ο ίδιος εξέπεμψε το μήνυμα ότι ήλθε η στιγμή οι ρυθμιστικές Αρχές να βοηθήσουν προκειμένου να μπει τέλος στις τραπεζικές αναταραχές.

«Πρέπει να τερματίσουμε την τραπεζική κρίση» υπογράμμισε. «Ό,τι και αν πρέπει να κάνουν, για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να το κάνουν» επεσήμανε.

Ο Ντάιμον - ο μοναδικός CEO τράπεζας που παραμένει στη θέση του μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση - έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στους χειρισμούς σε μια κρίσιμη περίοδο αναταραχών. Η τρέχουσα συγκυρία είναι επίσης κρίσιμη, καθώς οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών, μετά και την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο ίδιος, στις αρχές του μήνα, δήλωσε ότι η κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση τέσσερις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, έχει τελειώσει στο μεγαλύτερο μέρος της, μετά την εξεύρεση λύσης για την First Republic - η οποία και αποφασίστηκε να περάσει στα χέρια της JP Morgan.

Πάντως, η δήλωσή του αυτή δεν φαίνεται να καθησύχασε ιδιαιτέρως τις αγορές. Ο δείκτης KBW Regional Banking έχει υποχωρήσει 12% από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες τράπεζες φαίνεται να έχουν αναπτύξει, σε μεγάλο βαθμό, ανοσία στις πιέσεις που μαστίζουν τα μικρότερα ιδρύματα.

Η μετοχή της JP Morgan σημείωνει κέρδη, μέχρι στιγμής φέτος, μετά το απρόσμενο «άλμα» στις καταθέσεις του α' τριμήνου, κερδίζοντας έδαφος - ως ασφαλές καταφύγιο - εν μέσω των ανησυχιών γύρω από τις μικρότερες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Ντάιμον πάντως, ο κλάδος των περιφερειακών τραπεζών είναι «αρκετά ισχυρός».

«Ελπίζουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος» του προβλήματος, ανέφερε ακόμα ο ίδιος.

«Ο φόβος πιθανής χρεοκοπίας στις ΗΠΑ θα φέρει πανικό στις αγορές»

Ο Τζέιμι Ντάιμον εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι οι αγορές θα μπορούσαν να κυριευτούν από «πανικό», υπό τον φόβο πιθανής χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν «δυνάμει καταστροφικό» για τις ΗΠΑ, θεωρώντας πάντως ότι το χειρότερο σενάριο θα αποφευχθεί.

«Όσο πιο κοντά έρχεσαι, θα υπάρξει πανικός» είπε, σκιαγραφόντας ένα κλίμα μεταβλητότητας στις αγορές μετοχών. «Εάν έλθει το σημείο του πανικού, ο κόσμος θα αντιδράσει, το έχουμε ξαναδεί» παρατήρησε.

«Αλλά είναι πραγματικά κακή ιδέα, γιατί ο πανικός γίνεται κάτι που δεν είναι καλό. Θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε υψηλό 14 ετών τα CDS για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, λόγω του χρέους

Γέλεν: Μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα υπονόμευε την παγκόσμια οικονομία

PacWest: Βουτιά 9,5% στις καταθέσεις μέσα σε λίγες ημέρες - «Κατρακυλά» 20% η μετοχή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider