Τσίπρας: Το «Δήμητρα» αφορά στις εμμονές του Βαρουφάκη

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Το «Δήμητρα» αφορά στις εμμονές του Βαρουφάκη
«Να μην δημιουργούμε αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν» το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:55

Σε «άδειασμα» στις αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για το σχέδιο «Δήμητρα» σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ξεκάθαρες αιχμές κατά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ υπογράμμισε πως το κόμμα του έχει δοκιμαστεί, απαντώντας σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας για το σχέδιο του ΜέΡΑ25, που έχει βρεθεί ψηλά στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το "Δήμητρα" του κ. Βαρουφάκη δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, πρόκειται για δικές του εμμονές».

«Αυτό είναι κάτι που δεν συζητήθηκε ούτε μέσα στις δύσκολες μέρες του 2015 και τις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και ήταν ο λόγος που ο κ. Βαρουφάκης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε ξεκάθαροι έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταση της οικονομίας», είπε, ζητώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή εντολή για προοδευτική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις οικονομικές πολιτικές όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός και κάνοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ήταν το μόνο που είχε υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης στις εκλογές του 2019. Το υπόσχονταν μέσα στη θητεία του, αλλά αντί για επενδυτική βαθμίδα αφήνει μεγαλύτερο το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, όπως και μεγαλύτερο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης ενόψει των εκλογών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόσφατα η Fitch ανέφερε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. «Ας μην δημιουργούμε μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν» τόνισε ο ίδιος.

Μιλώντας για τα σχέδια των κομμάτων σχετικά με τις τράπεζες και το θέμα της ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών και για τα funds και τους servicers.

Για τα δημοσιονομικά

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις θέσεις του κόμματος του σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική και είπε «εμείς ξέρουμε πως είναι να βγάζεις τη χώρα από τα μνημόνια». «Όταν ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ, αυτό είναι κοστολογημένο και σχεδιασμένο. Θα δοθεί άμεσα ανάσα στους καταναλωτές».

Ο ίδιος είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Για το δημογραφικό ζήτημα, ο ίδιος ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και πως χρειάζονται παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η στήριξη των νέων ανθρώπων -με τη σημερινή κυβέρνηση να έχει μια πολιτική που δεν είναι καθόλου φιλική προς τους-, ενώ μίλησε για ανάγκη αλλαγής στη μεταναστευτική πολιτική που χρειάζεται η χώρα. «Υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών, υπάρχουν δουλειές που οι Έλληνες πολίτες θεωρούν υποτιμητικές» πρόσθεσε, τονίζοντας πως χρειάζεται ένα σχέδιο ένταξης και ενσωμάτωσης μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Σχολιάζοντας τις ενεργειακές επιδοτήσεις που έχουν δοθεί από τα κρατικά ταμεία και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας με αυτά θα μπορούσε το ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει το 51% του ελέγχου της ΔΕΗ.

«Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα λειτουργήσει προστατευτικά, καθώς θα λειτουργεί με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Θα σταματήσει να παίζει τον "λαγό" στην κούρσα με τις ιδιωτικές εταιρείες» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Άνοιγμα» σε ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Σχολιάζοντας τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έκανε «άνοιγμα» προς στήριξη από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι «η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη. Έχει και υποχρεώσεις και ευθύνες. Στην κατεύθυνση αυτή, απευθυνόμενος προς το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, είπε ότι αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές, για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» συμπλήρωσε.

Για το debate μεταξύ του ίδιου με τον κ. Μητσοτάκη, είπε ότι «χρειάζεται να συζητήσουμε για τα μεγάλα θέματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το θέλει αυτό, γιατί θέλει να κρύψει τις ευθύνες του».

«Σε όλο τον κόσμο γίνεται debate μεταξύ των δύο» σημείωσε, λέγοντας ότι «όλος ο κόσμος έχει καταλάβει πως ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τη σύγκριση».

Στη συνέχεια, είπε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει για το θέμα των υποκλοπών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider