Ρεύμα: Η Ελλάδα στο top-5 των πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών αγορών για επενδύσεις στην αποθήκευση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Η Ελλάδα στο top-5 των πιο ελκυστικών ευρωπαϊκών αγορών για επενδύσεις στην αποθήκευση
Βασικός λόγος οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η χώρα μας, για την εγκατάσταση μονάδων μπαταριών συνολικής ισχύος 6 GW έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του κέντρο μελετών Aurora Research.

Στις πέντε πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη, για επενδύσεις στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τοποθετεί την Ελλάδα το κέντρο ευρωπαϊκών μελετών Aurora Research, σε πρόσφατη μελέτη για τον νεοαναδυόμενο «πράσινο» κλάδο. Βασικός λόγος, σύμφωνα με την Aurora Research, είναι οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει θέσει η χώρα μας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, η οποία αντιπαρέβαλε τις προοπτικές 24 αγορών στη «Γηραιά Ήπειρο», η Ελλάδα φιλοδοξεί έως το 2030 να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο μπαταριών συνολικής ισχύος 6 GW, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος στόχος περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο της επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), τα βασικά συμπεράσματα του οποίου παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Η αυξημένη φιλοδοξία στην αποθήκευση συνοδεύεται στο επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ με τον ακόμη μεγαλύτερο «πήχη» που έχει τεθεί για τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς έως το τέλος της 10ετίας προβλέπεται να έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα 24 GW, από 19 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Κι αυτό γιατί, όπως είχε ανέφερε ο υπουργός, η υψηλή «πράσινη» διείσδυση θα πρέπει να συνοδευτεί με την ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης, για την εξισορρόπηση και τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού συστήματος.

Οι υπόλοιπες χώρες

Σύμφωνα με τη μελέτη της Aurora, οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν το «top-5» είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Στην περίπτωση της Ιταλίας, η αιτία είναι και πάλι η αυξημένη φιλοδοξία της χώρας για την εγκατάσταση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων.

Από την άλλη πλευρά, η «διάκριση» της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας οφείλεται στις προοπτικές σημαντικών εισόδων από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, χάρις στις ρυθμίσεις που έχει ληφθεί στις δύο χώρες για τη βέλτιστη δυνατή συμμετοχή των μπαταριών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, θέση της Γερμανίας στο «top-5» αντανακλά την προβλεπόμενη αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ τις επόμενες δύο δεκαετίες, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τις άλλες 23 χώρες που εξέτασε η Aurora στη μελέτη.

Σύμφωνα με το κέντρο μελετών, στους βασικούς λόγους που μία αγορά ελκυστικά περιλαμβάνονται οι κρατικές πολιτικές και η ρυθμιστική υποστήριξη, όπως συγκεκριμένοι στόχοι ανάπτυξη μπαταριών ή σχέδια εφαρμογής μηχανισμών χρηματοδότησης. Σημαντικές είναι επίσης οι προοπτικές μιας αγοράς στην ενίσχυσης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές—όσο υψηλότερο είναι το μερίδιο των ΑΠΕ σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση για μπαταρίες.

Παρά πάντως τους αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα, η Aurora επισημαίνει πως 14 από τις 24 χώρες που αξιολογήθηκαν δεν έχουν ακόμη εθνική στρατηγική ή στόχους για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο έξι χώρες εκτιμάται ότι έχουν προχωρήσει σε ισχυρές κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως ο στόχος της Ιταλίας να εγκαταστήσει 3 GW μπαταριών μεγάλης διάρκειας έως το 2030 ή το σχέδιο της Ισπανίας να αναπτύξει 2,5 GW αποθήκευσης μπαταριών έως το 2030. Αν και η πολιτική υποστήριξη δεν αποτελεί πανάκεια, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ελκυστικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Helleniq Energy: «Πράσινη» απόβαση στην Κύπρο – Κοντά στην πρώτη εξαγορά έργου ΑΠΕ

Επενδύσεις άνω των 28 δισ. έως το 2030

Στη μελέτη επισημαίνεται πως η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα απαλλαγής της Ευρώπης από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η διττή φιλοδοξία των κυβερνήσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας επιταχύνουν άνευ προηγούμενου την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη εξάρτηση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας από μεταβλητή παραγωγή.

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών (BESS) απαντούν στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, διασφαλίζοντας ότι τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν αξιόπιστα και αντικαθιστώντας τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο και άνθρακα που επί του παρόντος βασικές επιτελούν αυτό τον ρόλο.

Η Aurora Energy Research εκτιμά πως ο ζωτικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι μπαταρίες στην απελευθέρωση του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εγκαταστάσεων τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπει ότι η εγκατεστημένη ισχύς στα ηλεκτρικά δίκτυα θα αυξηθεί στα 42 GW έως το 2030 και σε τουλάχιστον 95 GW έως το 2050, σε σύγκριση με τα 5 GW που είναι εγκατεστημένα σε όλη την «Γηραιά Ήπειρο» σήμερα.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω νούμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 70 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2050. Μάλιστα, πάνω από το 40% αυτών των κεφαλαίων θα δαπανηθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας 10ετίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Βουτιά» 34% στο χονδρεμπορικό κόστος το 1ο τρίμηνο

Ρεύμα: Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι χρεώσεις των προμηθευτών τον Μάιο

ΔΕΗ: Μειωμένη στα 15,9 λεπτά ανά KWh η χρέωση Μαΐου

gazzetta
gazzetta reader insider insider