Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο: Άνω των 15,9 δισ. οι προσφορές - Στο 3,92% το επιτόκιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο: Άνω των 15,9 δισ. οι προσφορές - Στο 3,92% το επιτόκιο
Οι προσφορές ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 2 δισ. ευρώ ή και παραπάνω από την έκδοση.

Τελευταία ενημέρωση 14.37

Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο την Τετάρτη.

Το ενδιαφέρον για τον κρατικό τίτλο οδήγησε το επιτόκιο να διαμορφώνεται στις 90 μονάδες βάσης, περίπου 3,92% έναντι του 3,97% που ήταν όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές ξεπερνούν τα 15,9 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 2 με 2,5 δισ. ευρώ ή και παραπάνω από την έκδοση.

Όπως έγραφε το insider.gr, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι παράδοξο που το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ΟΔΔΗΧ, επέλεξε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για την έκδοση του ομολόγου σε μία διεθνή και εγχώρια συγκυρία, που κάθε άλλο παρά... ήσυχη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μία έκδοση χρέους, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των εκλογών και εν μέσω της μεγαλύτερης διεθνούς τραπεζικής κρίσης μετά το 2008.

Το γεγονός φαντάζει ακόμα πιο παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι από το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, μένουν μόλις 3,5 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί. Και είναι ακόμα Μάρτιος.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Συμβαίνει αυτό που αποτελεί πλέον σχεδόν πάγια τακτική του ΟΔΔΗΧ όσον αφορά στον δανεισμό.

«Πουλάει» έγκαιρα τις ήδη γνωστές θετικές προσδοκίες, αύξηση του ΑΕΠ, αναβάθμιση χρέους, μείωση του χρέους και «αγοράζει» έγκαιρα την πρόληψη έναντι των αρνητικών επερχόμενων «ειδήσεων» του 2023...

Το έκανε και στα μέσα Ιανουαρίου σχεδόν στην ίδια λογική με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με την οποία κατέληξε να μαζέψει το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού πριν καν κλείσει ο πρώτος μήνας του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: «Σημαντικό ρίσκο» από την εξαγορά της Credit Suisse - Προέχει η σταθεροποίηση

Ράλι για το bitcoin και την αγορά των crypto - Επιστροφή των επενδυτών στα risk assets

gazzetta
gazzetta reader insider insider