Στην HSBC ο βρετανικός βραχίονας της SVB – Ασφαλείς οι καταθέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην HSBC ο βρετανικός βραχίονας της SVB – Ασφαλείς οι καταθέσεις
Στο πλαίσιο της πώλησης της μονάδας στην HSBC, οι καταθέσεις θα είναι προστατευμένες. Η ανακοίνωση του Βρετανού ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επιβαρυνθούν.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η HSBC εξαγόρασε το βρετανικό κλάδο της Silicon Valley Bank η οποία χρεοκόπησε την Παρασκευή, έναντι μίας... στερλίνας.

Η HSBC UK Bank, βρετανική θυγατρική του τραπεζικού γίγαντα, «αποκτά τη Silicon Valley Bank UK Limited (SVB UK) έναντι 1 λίρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η βρετανιή τράπεζα. «Η Silicon Valley Bank (UK) πωλήθηκε σήμερα στην HSBC. (...) Οι πελάτες της SVB UK θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους και στις τραπεζικές υπηρεσίες τους κανονικά από σήμερα», διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του.

«Αυτή η εξαγορά έχει εξαιρετικό στρατηγικό νόημα για την επιχείρησή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC Nόελ Κουίν. «Οι πελάτες της SVB UK μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές ως συνήθως, με ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι οι καταθέσεις τους υποστηρίζονται από τη δύναμη, την ασφάλεια και την ασφάλεια της HSBC» πρόσθεσε.

«Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν την πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατεύονται, χωρίς επιβάρυνση των φορολογούμενων» υπογραμμίζει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Στις 10 Μαρτίου, η SVB UK κατείχε δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισεκ. λιρών και καταθέσεις περίπου 6,7 δισεκ. λιρών, σύμφωνα με την HSBC, η οποία αναφέρει πως «τα ενεργητικά και τα χρέη των μητρικών οίκων της SVB UK έχουν αποκλεισθεί από τη συναλλαγή».

Υπενθυμίζεται πως κατόπιν της κατάρρευσης της αμερικανικής SVB, η βρετανική κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθούσαν να βρουν μία λύση ώστε να «αποφευχθεί ή ελαχιστοποιηθεί» η πιθανή ζημιά από τον βρετανικό βραχίονα της τράπεζας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να δηλώσει ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης ότι όλα τα χρήματα των καταθετών είναι ασφαλή και ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά υπό την ιδιοκτησία της HSBC Bank UK. Αυτη η απόφαση θα καθησυχάσει τις αγορές επιβεβαιώνοντας τη θέση της ότι το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει ανθεκτικό.

Διασώζουν τους καταθέτες υπό τον φόβο του ντόμινο

Την απόφαση να διασώσουν τους καταθέτες της Silicon Valley Bank πήραν οι αμερικανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον πανικό, τον κίνδυνο ενός ντόμινο και μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, έπειτα από την κατάρρευση της τράπεζας. Όπως ανακοινώθηκε, οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλα τους τα χρήματα από τη Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της Signature Bank, η οποία έκλεισε την Κυριακή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed και ο πρόεδρος του Federal Deposit Insurance Corporation, έκαναν γνωστό ότι οι πελάτες της SVB και της Signature θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους. Με την εγγύηση όλων των καταθέσεων, δηλαδή και εκείνων που δεν υπάγονταν κανονικά στην εγγύηση του FDIC, η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δώσει τέλος στον πανικό και θα αποτρέψει άλλα bank runs. Επίσης, στοχεύει να βοηθήσει τις εταιρείες που είχαν καταθέσει μεγάλα ποσά στις δύο τράπεζες που κατέρρευσαν, να μπορέσουν να πληρώσουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Η Fed θα διαθέσει, επίσης, επιπλέον χρηματοδότηση για τις τράπεζες, προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο σύστημα. «Η Δευτέρα σίγουρα θα είναι μία ημέρα με έντονο στρες για πολλούς στον κλάδο των περιφερειακών τραπεζών, αλλά η δραματική κίνηση της Κυριακής μειώνει το ρίσκο της περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης», αναφέρει η Jefferies σε έκθεσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο λόγω των τραπεζικών πιέσεων

Μπάιντεν: Οι υπεύθυνοι για τις πτωχεύσεις των SVB και Signature Bank «θα λογοδοτήσουν»

Νέο «σοκ» στις ΗΠΑ: Κλείνει και η Signature Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider