Στην τελική ευθεία το αίτημα για νέο δάνειο 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Πίεση για παρατάσεις από πολλά κράτη

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία το αίτημα για νέο δάνειο 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Πίεση για παρατάσεις από πολλά κράτη
Μέσα στις επόμενες μέρες το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για το δάνειο που πρέπει να προηγηθεί της πρότασης για επιδοτήσεις. Στο Ecofin της 14ης Μαρτίου η «μάχη» για τις διαφωνίες κρατών που ζητούν πιο πολύ χρόνο για το σκέλος των επιδοτήσεων, θεωρώντας ασφυκτική την προθεσμία της Κομισιόν για τέλος Απριλίου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, επιχειρούν να ολοκληρώσουν σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες μέρες το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για τη λήψη νέου δανείου 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει (με νέο άξονα του μηχανισμού που ήδη υπάρχει) μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις που σχετίζονται με την ενεργειακή εξοικονόμηση και μετάβαση.

To εν λόγω αίτημα συνδέεται με το νέο κεφάλαιο REPowerEU και επείγει καθώς, όπως ορίστηκε από την Κομισιόν, πρώτα πρέπει να γίνει αυτή η πρώτη κίνηση για το δάνειο (από κάθε κράτος που το επιθυμεί) και στη συνέχεια, αφού πρώτα «ωριμάσουν» οι διαπραγματεύσεις να κλειδώσει και το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα εντάσσεται στο σκέλος των επιδοτήσεων του REPowerEU.

Αμφότερα τα 2 σκέλη (δανείων και επιδοτήσεων) θα ενταχθούν ως ξεχωριστός (νέος) άξονας στο ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα πρέπει και αυτό να αναθεωρηθεί (όπως και σε όλα τα κράτη μέλη). Υπενθυμίζεται πως η αναθεώρηση γίνεται μόνο μία φορά έως το 2026, ενώ το αίτημα για το REPowerEU συστήνεται να γίνει ως το τέλος Απριλίου.

Η ελληνική πλευρά θέλει να προχωρήσει όσο το δυνατό ταχύτερα στην πρώτη αυτή υποχρέωσή της με βάση την σχετική σύσταση της Kομισιόν για άμεση ανταπόκριση. Θεωρώντας σχεδόν δεδομένο ότι τα υπόλοιπα 2 αιτήματα θα γίνουν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Η δυστοκία στην ΕΕ

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ότι αυτό που φάνταζε ως καθυστέρηση πριν από λίγο καιρό (λόγω των επικείμενων εκλογών), τείνει να γίνει η «κανονικότητα» στην Ευρώπη. Και τούτο λόγω των ενστάσεων που έχουν εκφράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά κράτη της ΕΕ.

Θεωρούν τα εν λόγω κράτη πάρα πολύ φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποβολή των προτάσεων έως το τέλος Απριλίου, ζητώντας περαιτέρω περιθώριο. Η «μάχη» θα συνεχισθεί την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (14/3).

Και τούτο, δεδομένου πως κάποια κράτη πιέζουν για αυξημένες ταχύτητες. Θέτουν και άλλα θέματα, όπως αυτό της πολυπλοκότητας που προκαλείται στην υλοποίηση των σχεδίων (λόγω των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στην αύξηση των τιμών πρώτων υλών και εξοπλισμού που αλλάζουν τους προϋπολογισμούς των έργων αλλά και τη δυνατότητα υλοποίησής τους).

Το ελληνικό σχέδιο

Στην Αθήνα το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ολοκληρώνει το σχεδιασμό για το επιπλέον δάνειο της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να διοχετευτούν μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού διανομής του δανειακού σκέλους (δηλαδή μέσω των τραπεζών) που ήδη μοιράζει 12,7 δισ. ευρώ. Προσφέρει αυτή τη στιγμή σταθερό επιτόκιο 0,35% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και περίπου 1% για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι επιδοτήσεις των 770 εκατ. ευρώ περίπου θα ενταχθούν αντίστοιχα στο σκέλος των επιδοτήσεων ως ξεχωριστός άξονας. Όλο το σχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί το 2026 ενώ προβλέπεται μόνο 1 αναθεώρηση που πρέπει να γίνει φέτος για να υπάρχει χρόνος ομαλής ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η ώρα της «κάλπης» επηρεάζει τον νέο Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Προϋπολογισμός: Πάνω κατά 620 εκατ. ευρώ τα φοροέσοδα Ιανουαρίου- Πρωτογενές πλεόνασμα 2,76 δισ.

Κρατικές ενισχύσεις: Η Κομισιόν σε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider