Τρεις σημαντικές κινήσεις της ΕΕΕΠ για τη βελτίωση εποπτείας και ελέγχου της αγοράς παιγνίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρεις σημαντικές κινήσεις της ΕΕΕΠ για τη βελτίωση εποπτείας και ελέγχου της αγοράς παιγνίων
Με τρεις παρεμβάσεις στην καθημερινή της λειτουργία η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στοχεύει στην βελτίωση του έργου της προκειμένου πάροχοι και παίκτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και η αγορά να προστατευθεί από το παράνομο τζόγο που έχε «γιγαντωθεί» τα τελευταία χρόνια. 

Με τρεις παρεμβάσεις στην καθημερινή της λειτουργία η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στοχεύει στη βελτίωση του έργου της προκειμένου πάροχοι και παίκτες να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και η αγορά να προστατευθεί από τον παράνομο τζόγο που έχε «γιγαντωθεί» τα τελευταία χρόνια.

Η αναβάθμιση του προσωπικού μέσα από την πρόσληψη μόνιμου και εποχικού προσωπικού αλλά και των πληροφοριακών συστημάτων της αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕΕΠ, η οποία για πρώτη φορά «θωρακίζεται» και γίνεται πιο ισχυρή απέναντι στον παράνομο τζόγο και τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς για την προστασία των παικτών.

Πληροφοριακό σύστημα

Η ΕΕΕΠ για να μπορέσει να εκπληρώσει το σκοπό του διαρκούς και αυστηρού ελέγχου των διαδικτυακών εταιριών παιγνίων, πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγει, διαχειρίζεται και επεξεργάζεται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα εκείνα (δεδομένα πρακτικής δραστηριότητας και οικονομικά δεδομένα) που θα της επιτρέψουν να εντοπίζει κινδύνους, να τους αναλύει και να ενεργεί ανάλογα.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Αρχής, προκειμένου να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος απαιτείται η υλοποίηση τριών σημαντικών βημάτων:

- Το πρώτο αφορά τις διαδικτυακές εταιρείες οι οποίοι καλούνται να έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση του ενδιάμεσου συστήματος ελέγχου (safe server) στην Ελλάδα στο οποίο μεταξύ άλλων λειτουργικοτήτων θα αποθηκεύονται με ασφαλή τρόπο τα δεδομένα πρακτικής δραστηριότητας ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουν ασφαλή πρόσβαση της ΕΕΕΠ σε αυτό. Το βήμα αυτό ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2022 στα πλαίσια των ρυθμίσεων του νόμου.

- Το δεύτερο να έχει η ΕΕΕΠ το απαραίτητο δυναμικό να αναλύσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα. «παρά τα προβλήματα στην στελέχωση θεωρώ ότι έχουμε αυτή τη δυνατότητα» είπε με νόημα.

- Το τρίτο βήμα αφορά στην ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνολογικής υποδομής προκειμένου η ΕΕΕΠ να υποδεχθεί, διαχειριστεί και αναλύσει τα μεγάλα όγκου και ειδικής πολυπλοκότητας δεδομένα των στοιχηματικών εταιρειών. «Η διαδικασία για την προμήθεια της υποδομής ξεκίνησε στις αρχές του 2021 και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Όπως αποκάλυψε το ίδιο στέλεχος οι ενστάσεις και οι προσφυγές στη δικαιοσύνη έχουν καθυστερήσει υπερβολικά την συμβασιοποίηση του έργου.«Η ΕΕΕΠ αξιολογώντας τα δεδομένα από ουσιαστική και νομική σκοπιά έχει προχωρήσει στην προσωρινή κατακύρωση αναδόχου και βρίσκεται στη διαδικασία αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν και να προχωρήσει το έργο μέχρι να γίνει η οριστική κατακύρωση όταν αποφασίσει η δικαιοσύνη επί των προσφύγων. Παράλληλα έχει αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις για τη λήψη των δεδομένων που της δίνουν τη δυνατότητα να επιτελεί με επάρκεια το εποπτικό και ελεγκτικό της έργο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του νέου πληροφοριακού συστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για πρώτη φορά μόνιμο προσωπικό

Η ενίσχυση του προσωπικού της Επιτροπής το 2022 ήταν μια θετική εξέλιξη που ουσιαστικά ανέτρεψε την εικόνα των τελευταίων ετών που η Αρχή απογυμνώθηκε από υπαλλήλους.

Ειδικότερα το βασικό στελεχικό δυναμικό της Επιτροπής είναι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Στις 31-12-2010 η Επιτροπή απασχολούσε 43 υπαλλήλους από τους οποίους τρεις βρισκόταν σε μακροχρόνια άδεια. Δηλαδή απασχολούσε 40 στελέχη που στο σύνολό τους ήταν αποσπασμένοι κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2021 η Αρχή δεν είχε κανένα δικό της υπάλληλο.

Μέχρι τις 30/12/ 22 αποχώρησαν ορισμένοι αποσπασμένοι και μετατάχθηκαν για πρώτη φορά αρκετά στελέχη. Έτσι απασχολούσε 40 στελέχη από τα οποία δύο βρισκόταν σε μακροχρόνια άδεια. Από αυτά τα στελέχη 34 ήταν μεταταγμένοι και αποτελούσαν πλέον οργανική δύναμη της ΕΕΕΠ και έξι ήταν αποσπασμένοι.

Στις 31/12 του 2022 ο αριθμός των στελεχών από το δημόσιο τομέα ήταν 45 με 36 μεταταγμένους και 9 αποσπασμένους. Η διαδικασία στελέχωσης σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η επικουρική βοήθεια

Η ΕΕΕΠ στο τέλος του 2014 απασχολούσε 173 στελέχη, όλα από το δημόσιο τομέα και όλα αποσπασμένα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής «ενώ τα καθήκοντα και οι ευθύνες της αυξάνονταν με ταχύτητα, ο αριθμός του στελεχικού δυναμικού κατέρρεε. Αυτοί που έμεναν έπρεπε να δουλεύουν σε ολοένα πιο δύσκολες συνθήκες. Γίνονταν προσπάθειες τα κενά σε ένα βαθμό να καλυφθούν με συμβάσεις έργου ατομικές ή μέσω μικρών εταιρειών. Το 2021 ψηφίστηκε από τη Βουλή διάταξη που έδινε τη δυνατότητα να προσληφθούν με συμβάσεις έργου οκτάμηνης διάρκειας ειδικοί επιστήμονες. Η διαδικασία έγινε με απόλυτη διαφάνεια. Ζητήθηκαν 35 στελέχη και προσλήφθηκαν τελικά περίπου 20» επισημαίνει.

Μάλιστα καταλήγοντας ανέφερε ότι «η υποστήριξη με συμβάσεις έργου αποτελεί αναγκαίο κακό και προσφέρει κάποια ανακούφιση αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Η ΕΕΕΠ χρειάζεται μόνιμη και επαρκή ποιοτικά και ποσοτικά στελέχωση γιατί το έργο της είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider