Ρώσος δισεκατομμυριούχος: Η Ρωσία μπορεί να ξεμείνει από χρήματα το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρώσος δισεκατομμυριούχος: Η Ρωσία μπορεί να ξεμείνει από χρήματα το 2024
Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί επενδύσεις από «φιλικές» χώρες για να σπάσει τον κλοιό των κυρώσεων.

Ο δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δει τα ταμεία της να αδειάζουν ήδη από το επόμενο έτος και να χρειαστεί επενδύσεις από «φιλικές» χώρες για να σπάσει τον κλοιό των κυρώσεων.

«Δεν θα υπάρχουν χρήματα, ήδη από το επόμενο έτος», δήλωσε ο Ντεριπάσκα την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία. «Θα χρειαστούμε ξένους επενδυτές».

Τα κεφάλαια αυτή τη στιγμή εξαντλούνται και «γι' αυτό έχουν ήδη αρχίσει να μας απειλούν», δήλωσε ο Ντεριπάσκα, ιδρυτής της United Co, Rusal International PJSC, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου εκτός Κίνας.

Τα σχόλια του Ντεριπάσκα είναι από τα πιο ειλικρινή που έχουν ακουστεί από σημαντικό επιχειρηματικό ηγέτη, την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στις μεγάλες εταιρείες αφού έκλεισε το περασμένο έτος με δημοσιονομικό έλλειμμα ρεκόρ, ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει σε βαθύ κόκκινο στην εκκίνηση του 2023.

Αναζητούν χρήματα

Οι αρχές σχεδιάζουν ήδη να αντλήσουν πρόσθετα έσοδα από τον προϋπολογισμό με προτεινόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ ενδέχεται να αποσπάσουν περισσότερα χρήματα από άλλους παραγωγούς πρώτων υλών μέσω μιας εφάπαξ εισφοράς.

Ενώ η Ρωσία κατέγραψε μια απρόσμενη έκρηξη στις κεφαλαιουχικές δαπάνες πέρυσι, οι προοπτικές έχουν γίνει πιο ζοφερές, ιδίως καθώς οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά.

«Δεν αποτελεί επιλογή ο κρατικός καπιταλισμός»

Ο Ντεριπάσκα, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο. Διατυπώνοντας εδώ και καιρό δημόσια τις απόψεις του για θέματα οικονομικής πολιτικής, ο δισεκατομμυριούχος κάλεσε για ειρήνη τις εβδομάδες αμέσως μετά την εισβολή, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει μια πιο προσεκτική γραμμή για τον πόλεμο.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο Νρεριπάσκα δήλωσε ότι η οικοδόμηση «κρατικού καπιταλισμού δεν αποτελεί επιλογή» και προειδοποίησε για «σοβαρή» πίεση από τις κυρώσεις.

«Η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει την οικονομία της αγοράς», είπε. «Ένας ξένος επενδυτής θα κοιτάξει πώς ένας Ρώσος επενδυτής βγάζει χρήματα, τι συνθήκες υπάρχουν».

Οι χώρες που διαθέτουν «σοβαρούς πόρους» μπορούν να αναδειχθούν ως πιθανοί εταίροι για τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντεριπάσκα. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ρωσία είναι ελκυστική για τέτοιους επενδυτές, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές επιχειρηματικό κλίμα με περισσότερες οικονομικές ελευθερίες και ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον μεγιστάνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider