Φυσικό αέριο: Μεγαλύτερη «απειλή» για την ΕΕ η κινεζική ζήτηση παρά η Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Μεγαλύτερη «απειλή» για την ΕΕ η κινεζική ζήτηση παρά η Ρωσία
Ο IEA εκτιμά ότι υπάρχει διαφορά 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μεταξύ των χαμηλότερων και υψηλότερων εκτιμήσεων για τις καθαρές εισαγωγές LNG της Κίνας φέτος, που αποτυπώνεται σε ένα «κενό» περίπου 8% για την Ευρώπη.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πληγούν περισσότερο από την τεράστια κινεζική ζήτηση φέτος παρά από την πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Η Κίνα είναι ο «μεγάλος άγνωστος Χ» και σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 35% το 2023. Αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν το ενεργειακό κόστος μειωθεί περαιτέρω και η κινεζική οικονομία επανέλθει γρήγορα. Κατά συνέπεια, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για καύσιμα θα μπορούσε να ενταθεί και να ωθήσει τις τιμές πίσω στα «μη βιώσιμα» επίπεδα που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Το Πεκίνο κατήργησε τα αυστηρά μέτρα για την Covid-19 που περιόριζαν την ενεργειακή ζήτηση πέρυσι και βοήθησαν την Ευρώπη να εισάγει ποσότητες ρεκόρ LNG από όλο τον κόσμο. Μαζί με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και έναν ήπιο χειμώνα, οι αγορές LNG επέτρεψαν στην Ευρώπη να επιβιώσει παρά τις σχεδόν ανύπαρκτες ρωσικές ροές που έστειλαν τις τιμές του φυσικού αερίου από τα υψηλά δεκαετιών, σε βουτιά άνω του 80%.

Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας φέτος θα αυξήσει τις ανάγκες της σε καύσιμα, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτό θα επαναφέρει τις τιμές του φυσικού αερίου στα δυσθεώρητα ύψη που προηγήθηκαν πέρυσι. Ο IEA εκτιμά ότι υπάρχει διαφορά 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων μεταξύ των χαμηλότερων και υψηλότερων εκτιμήσεων για τις καθαρές εισαγωγές LNG της Κίνας φέτος, που μεταφράζεται σε ένα «απειλητικό κενό» περίπου 8% για την Ευρώπη.

«Αυτό το εύρος είναι μεγαλύτερο από την αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πιθανή απώλεια όλων των υπόλοιπων ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία», ανέφερε ο ΙΕΑ σύμφωνα με το Bloomberg. Προς το παρόν, η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει σχεδόν κατά 7% το 2023, όπως υπογραμμίζει ο ΙΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Οικονομική «ανάσα» σε επιχειρήσεις & αγρότες – Τέλος και σε νέες μονάδες αερίου

Market Pass: Λήγει η προθεσμία για την 1η πληρωμή - Αιτήσεις, δικαιούχοι και παραδείγματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι στήνουν «προβοκάτσια» με «τοξικά χημικά»

gazzetta
gazzetta reader insider insider