Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Και μετά από τον Μάρτιο οι αυξήσεις των επιτοκίων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλι Ρεν (ΕΚΤ): Και μετά από τον Μάρτιο οι αυξήσεις των επιτοκίων 
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας εκτίμησε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα φτάσουν στο απόγειο τους μέσα στο καλοκαίρι.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των βασικών της επιτοκίων και μετά από τον Μάρτιο με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικό τραπεζίτης της Φινλανδίας, Όλι Ρεν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Börsen-Zeitung, ο Ρεν είπε πως «με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, οι αυξήσεις των επιτοκίων μετά και από τον Μάρτιο φαίνονται πιθανές, λογικές και κατάλληλες».

Σημειώνεται πως η ευρωτράπεζα προχωρά από το καλοκαίρι του 2022 σε διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να θέσει τον πληθωρισμό στον στόχο της, του 2%. Τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 8,5%, σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ και γι αυτό τα στελέχη της Τράπεζας έχουν «δείξει» σε αυξήσεις των επιτοκίων της και μετά από τον Μάρτιο όταν και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρόμοια με αυτή του Φεβρουαρίου.

Με την αύξηση του Φεβρουαρίου, τα βασικά επιτόκια της ευρωτράπεζας διαμορφώνονται στο 2,5%, με τον Ρεν να υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα φτάσουν στο απόγειο τους μέσα στο καλοκαίρι.

Ο ίδιος δήλωσε πως «είναι δύσκολο» να φανταστεί το τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ όσο ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα, μιλώντας για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ρεν είπε πως η ύφεση πιθανά θα αποφευχθεί και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2023 θα κυμανθεί κοντά στο 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Σε πολύμηνα υψηλά η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider