Ζημίες - ρεκόρ για την γαλλική EDF το 2022: Στα 64,5 δισ. ευρώ το χρέος με «εκτόξευση» 50%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζημίες - ρεκόρ για την γαλλική EDF το 2022: Στα 64,5 δισ. ευρώ το χρέος με «εκτόξευση» 50%
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη ιδιοκτησία του πυρηνικού γίγαντα.

Η Electricite de France (EDF) κατέγραψε ιστορικές απώλειες το 2022, αφού «πνίγηκε» η πυρηνική της παραγωγή ελέω και της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη κερδών φέτος.

Αναλυτικότερα, η κολοσσός της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία, σημείωσε καθαρή ζημία 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 μετά από κέρδη 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Το καθαρό της χρέος αυξήθηκε κατά 50% στα 64,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ενεργειακή κρίση «έπνιξε» την γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας, μετατρέποντας το Παρίσι -παραδοσιακά παραγωγό ηλεκτρικού ρεύματος- σε καθαρό εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, προσπαθεί να ανακτήσει την πλήρη ιδιοκτησία του πυρηνικού γίγαντα για να καθησυχάσει τους πιστωτές και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η EDF αναγκάστηκε να εξαγοράσει το έλλειμμα παραγωγής της στη χονδρική αγορά πέρυσι, καθώς η ενεργειακή κρίση οδήγησε τις τιμές σε ρεκόρ, ενώ υπέφερε επίσης από το πλαφόν που έθεσε η γαλλική κυβέρνηση για την προστασία των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως η EDF διεκδικεί αποζημίωση ύψους 8,34 δισ. ευρώ στο δικαστήριο του Παρισιού για ζημίες που προκύπτουν από τον μηχανισμό του ανώτατου ορίου τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Allianz: Αύξηση κερδών και πτώση εσόδων για το δ' τρίμηνο του 2022

Air France-KLM: Επιστροφή σε κέρδη το 2022, λόγω της ανάκαμψης στην ταξιδιωτική ζήτηση 

Paramount: Κάτω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα στο δ' τρίμηνο - Μειώθηκαν τα προσαρμοσμένα κέρδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider