Ενεργειακή κρίση: Το τέλος του χειμώνα ελαττώνει τους φόβους για μπλακάουτ στην Ευρώπη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακή κρίση: Το τέλος του χειμώνα ελαττώνει τους φόβους για μπλακάουτ στην Ευρώπη
«Η νέα αντιμετώπιση οφείλεται στη βελτιωμένη ενεργειακή κατάσταση στη βόρεια Ευρώπη, καθώς και στη μειωμένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής».

Καθώς η Ευρώπη πλησιάζει τον τελευταίο χειμερινό της μήνα, αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη ανακούφιση καθώς η πιθανότητα διακοπών ρεύματος απομακρύνεται.

Η Σουηδία -που έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν επίπεδα ενεργειακής κατανάλωσης- υποβάθμισε τον κίνδυνο μπλακάουτ σε «χαμηλό» από «υπαρκτό και πραγματικό» τη Δευτέρα, αναπτερρώνοντας τις ελπίδες πως η κρίση για φέτος είναι πίσω μας.

«Η νέα αντιμετώπιση οφείλεται στη βελτιωμένη ενεργειακή κατάσταση στη βόρεια Ευρώπη, καθώς και στη μειωμένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής», υπογραμμίζει ο Πόντους ντε Μαρ, αντιπρόεδρος συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στη σουηδική επιχείρηση Svenska Kraftnat.

Οι πολιτικές για μείωση της κατανάλωσης μαζί με την υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες συνέβαλαν στη διατήρηση της ζήτησης ενώ η ταχεία αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστάθμισε τις χαμένες ροές από τη Ρωσία.

Αυτό οδήγησε τα αποθέματα σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνηθισμένα για αυτήν την εποχή του χρόνου και έχει προκαλέσει πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Τη Δευτέρα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύθηκαν λίγο πάνω από τα 50 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει λύσει πλήρως από τα ενεργειακά της προβλήματα όπως προειδοποιεί το δημοσίευμα του Bloomberg. Ειδικότερα, η Σουηδία, αν και δεν αντιμετωπίζει πλέον σοβαρούς κινδύνους συσκότισης, έχει δει την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζει τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση. Είναι πιθανό να είναι η μόνη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συρρικνωθεί φέτος και να φλερτάρει με την ύφεση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο κάλεσμα Eurogroup για απόσυρση των μέτρων στήριξης: «Καμπανάκι» για μισθούς - Γλυτώνει την ύφεση η Ευρωζώνη

Green Tank: Μηδενική η συνεισφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην εγχώρια κατανάλωση

Ενεργειακή κρίση: Στα 800 δισ. ευρώ ο «λογαριασμός» στην Ευρώπη - Ποια χώρα δαπάνησε τα περισσότερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider