Ρεύμα: Ξεμπλοκάρει η υπογραφή διμερών συμβολαίων ΔΕΗ – βιομηχανίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Ξεμπλοκάρει η υπογραφή διμερών συμβολαίων ΔΕΗ – βιομηχανίας
Στην τελική ευθεία η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εξαίρεση της ηλεκτροπαραγωγής που σχετίζεται με PPAs, από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη των πρώτων συμβάσεων 10ετούς διάρκειας ανάμεσα στη ΔΕΗ και καταναλωτές υψηλής τάσης.

Ανοίγει άμεσα ο δρόμος για τη συμφωνία των πρώτων 10ετών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) ανάμεσα στη ΔΕΗ με εγχώριες βιομηχανίες, καθώς είναι θέμα λίγων ημερών να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η νομοθετική παρέμβαση που θα άρει το εμπόδιο στη σύναψη ανάλογων διμερών συμβάσεων.

Το εμπόδιο αυτό αφορά την καθολική εφαρμογή ανώτατου ορίου αποζημίωσης σε όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσω του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Εξαιτίας του πλαφόν στις αποζημιώσεις, στην πράξη ο μηχανισμός μπλοκάρει τη διακίνηση μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας «πακέτων» ηλεκτρισμού που αφορούν PPAs, με συνέπεια να μην μπορούν να υπογραφούν ανάλογες συμβάσεις.

Λύση πρόκειται να δώσει η ρύθμιση του ΥΠΕΝ, η οποία θα εξαιρεί από αυτό το «ταβάνι» αποζημίωσης την ηλεκτροπαραγωγή που θα έχει αποδέκτη τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν συνάψει διμερές συμβόλαιο με το ΔΕΗ. Μάλιστα, η λύση που έχει προκριθεί είναι η εξαίρεση να καλύπτει αποκλειστικά συμβόλαια φυσικής παράδοσης, στα οποία δηλαδή οι κιλοβατώρες θα διακινούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από συγκεκριμένο «αποστολέα» (μονάδα) σε συγκεκριμένο «παραλήπτη» (καταναλωτή).

Τις επόμενες ημέρες η διάταξη στη Βουλή

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η νομοθετική παρέμβαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί και στην τελευταία της λεπτομέρεια μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή. Πιθανότατα, αυτό θα γίνει με τροπολογία.

Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λυθεί αυτό το «αγκάθι» για τη σύναψη των πρώτων PPAs – τη στιγμή που, όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη από τον Ιανουάριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καταναλωτές στην υψηλή τάση, και πιο συγκεκριμένα τη Viohalco και την ΤΙΤΑΝ. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στην περίπτωση του Ομίλου Viohalco, έχει επέλθει συμφωνία στους όρους της σύμβασης.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, μεσοπρόθεσμα το χαρτοφυλάκιο που θα καλύπτει τις ανάγκες των βιομηχανιών θα αποτελείται αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ της εταιρείας, που θα κατασκευάσει στην πορεία. Κατά συνέπεια οι συμβάσεις θα εξελιχθούν σε «πράσινα» PPAs. Ωστόσο, καθώς η ΔΕΗ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο ένα τόσο μεγάλο portfolio ανανεώσιμων πηγών, σε πρώτη φάση (για μία διετία), τα PPAs με τις βιομηχανίες θα εξυπηρετούνται από λιγνιτικούς σταθμούς και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Μείωση των τιμών των PPAs εντός 2ετίας

Η τιμή των συμβολαίων για αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το κόστος της θερμοηλεκτρικής παραγωγής κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, σε μία 2ετία περίπου που θα έχουν υλοποιηθεί οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες θα αντικαταστήσουν τους θερμικούς σταθμούς, και για την υπόλοιπη 8ετία, οι αγοραπωλησίες θα αφορούν αποκλειστικά «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, με την τιμή τους να αποκλιμακώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα PPAs αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις, σε σταθερή τιμή για πολλά έτη, διασφαλίζοντάς τους έτσι μακροπρόθεσμη «ορατότητα» για το ενεργειακό κόστος. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι συμβάσεις εντός διετίας θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ δημιουργεί επίσης το πλεονέκτημα στους ενεργοβόρους καταναλωτές ότι θα μειώσουν κατακόρυφα το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Ακόμη όμως πιο σημαντικό είναι πως η προοπτική σύναψης διμερών συμβάσεων έρχεται σε μία συγκυρία όπου για τις περισσότερες βιομηχανίες υψηλής τάσης έχουν λήξει από τις αρχές του 2023 οι συμβάσεις προμήθειας, με συνέπεια να είναι εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις του χονδρεμπορικού κόστους. Επομένως, όσες τουλάχιστον υπογράψουν PPA θα «θωρακιστούν» από νέες εκτινάξεις των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πράσινο φως για «αναδρομικά» 60 εκατ. ευρώ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες – Θα επιστραφούν 1,36 δισ. έως το 2030

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρωμένο άνω του 40% το έργο Κρήτη-Αττική – Όφελος 6 δισ. ευρώ από το τελευταίο «κύμα» νησιωτικών διασυνδέσεων

Αέριο: «Πύλη εισόδου» και για τη Σερβία γίνεται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB)

gazzetta
gazzetta reader insider insider