Η Νορβηγία «τραβάει» χρήματα από το κρατικό fund για ενίσχυση της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Νορβηγία «τραβάει» χρήματα από το κρατικό fund για ενίσχυση της Ουκρανίας
Το κρατικό fund της Νορβηγίας έχει αξία 1,3 τρισ. δολαρίων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις δαπάνες από το κρατικό fund της χώρας τα επόμενα χρόνια με στόχο την ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό και ανθρωπιστικό υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε μιλώντας στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Ο Στέρε δεν διευκρίνισε το ποσό των χρημάτων που θα δίνει η Νορβηγία στην εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά σημείωσε πως είναι μια μακροχρόνια δέσμευση. «Θα οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση δαπανών από το κρατικό fund» δήλωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας παράλληλα πως οι επιπλέον δαπάνες δεν θα επηρεάζουν τη νορβηγική οικονομία και πως δεν θα έχουν επιπτώσεις στα βασικά επιτόκια της χώρας.

Όπως σημειώνει το Reuters, το κρατικό fund της Νορβηγίας έχει αξία 1,3 τρισ. δολαρίων και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το fund έχει σημειώσει σημαντική άνοδο στα έσοδα του καθώς η τιμή του νορβηγικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νορβηγία: Απώλειες 165 δισ. δολαρίων το 2022 για το κρατικό επενδυτικό fund - Η μεγαλύτερη ζημιά από το 2008

Ουκρανία: Στο Κίεβο κατέφθασε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider