ΣΔΙΤ: Ποιοι είναι οι πέντε ενδιαφερόμενοι για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΔΙΤ: Ποιοι είναι οι πέντε ενδιαφερόμενοι για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας
ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, Μυτιληναίος φέρονται να κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το ΣΔΙΤ των 48 εκατ. ευρώ.

Πέντε ισχυροί όμιλοι, οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, Μυτιληναίος φέρονται να κατέθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (α’ φάση) για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου, νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ», αρχικού εκτιμώμενου ύψους 48,3 εκατ. ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνίας είχε οριστεί για προχτές Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων από την αρμόδια επιτροπή (Α΄ φάση Διαγωνισμού). Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου, νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και ανακατασκευής του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, ενώ επίσης αφορά την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση των ανωτέρω μεγάρων για διάστημα τριάντα (30) ετών. Πρόκειται για έναν από τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την κατασκευή – ανακατασκευή δικαστικών μεγάρων ανά την χώρα (τα άλλα σε Β. Ελλάδα και Κρήτη, το συνολικό ύψος προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ).

Ο σκοπός του έργου

Βασικός σκοπός του έργου είναι:

  • o εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών
  • η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων
  • η αποκατάσταση της στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων
  • η συγκέντρωση των υπηρεσιών

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ θα συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την λειτουργία των υπηρεσιών. Τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων χώρων των δικαστηρίων και η ανέγερση νέων όσο και η συνεπαγόμενη βελτίωση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών θα έχουν πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, αναβαθμίζοντας την εικόνα των δικαστικών μεγάρων αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το αντικείμενο του έργου

Βάσει αρχικής προκήρυξης, συνοπτικά η κατασκευή του έργου αφορά:

  1. στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο σε έκταση δημοσίου κτήματος στο Ο.Τ. 1274 του Δήμου Βόλου, στη συνοικία Νεάπολη. Το κτιριολογικό πρόγραμμα του προτεινόμενου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου χωρίζεται στα εξής επιμέρους μέρη: Διοικητικό πρωτοδικείο Βόλου, Δικαστικές Υπηρεσίες (Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Πταισματοδικείο) και Ειρηνοδικείο,
  2. στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία σε έκταση 15.000m² εντός του πρώην στρατοπέδου "Τσαλτάκη". Στο νέο κτίριο θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής,
  3. στην ανέγερση νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας στον ελεύθερο σήμερα χώρο του υφιστάμενου οικοπέδου θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων και βοηθητικών χώρων,
  4. στην ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δύο κτηρίων του συγκροτήματος.

Ο σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών των νέων κτιρίων αλλά και της ανακατασκευής του υπάρχοντος στα Τρίκαλα γίνεται με γνώμονα τόσο τις υφιστάμενες όσο και τις μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων. Σκοπός της ανέγερσης των νέων κτιρίων αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών κάθε πόλης.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις πόλεις του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα Logistics – Τα ενοίκια, οι αποδόσεις και οι νέες επενδύσεις 250.000 τ.μ.

Πέντε προσφορές για το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών (ΤΑΙΠΕΔ), ύψους 205 εκατ. ευρώ

«Κληρώνει» για τα 600 στρέμματα του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρκόπουλο – Θα δώσουν το «παρών» Γ. Μελισσανίδης, Γ. Μυτιληναίος;

gazzetta
gazzetta reader insider insider