Το κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμες φοροελαφρύνσεις με ορίζοντα 4ετίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κυβερνητικό σχέδιο για μόνιμες φοροελαφρύνσεις με ορίζοντα 4ετίας
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι με τις μειώσεις φόρων της προεκλογικής ατζέντας. Νέα φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε έμμεσους φόρους, αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, «λίφτινγκ» στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και τεκμηρίων, επανεξέταση της προκαταβολής φόρου. 

Το «χαρτί» των μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών την τετραετία 2023-2027 αλλά και της αύξησης των μισθών ετοιμάζεται να ρίξει στο προεκλογικό παιχνίδι η κυβέρνηση. Μια πρώτη γεύση έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προανήγγειλε μόνιμες μειώσεις στους έμμεσους φόρους οι οποίες, όπως είπε, δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου το 2024.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 0,7% από φέτος και υψηλότερων τα επόμενα έτη.

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το πακέτο των μόνιμων φοροελαφρύνσεων και παροχών προβλέπουν:

1. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σήμερα τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ξεκινούν από 400 ευρώ και φθάνουν έως 1.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη βεντάλια των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος ενώ φέτος με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 θα δουν το φορολογικό «λογαριασμό» τους να έχει ξεφουσκώσει από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

2. Μείωση έμμεσων φόρων. Προς μονιμοποίηση οδεύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίασε, καφέ, ροφήματα, τουριστικό πακέτο, σχολές χορού, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού συντελεστή ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή. Σημειώνεται ότι η ΝΔ στα μέτρα που είχε εξαγγείλει για να εφαρμοστούν στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης, αλλά δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ήταν και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%. Το μέτρο αυτό βρίσκεται ξανά στο κυβερνητικό τραπέζι.

3. Μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις. Εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 22% στο 20% όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πριν τις εκλογές του 2019.

4. Παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα. Εξετάζονται αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές με στόχο τη μείωση των φορολογικών βαρών και με έμφαση στη μεσαία τάξη.

5. Νέο καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ώστε να ετοιμαστεί στη συνέχεια το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.

6. Μείωση της προκαταβολής φόρου. Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

7. Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα τεκμήρια θα καταργηθούν με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και όταν θα είναι εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων.

8. «Λίφτινγκ» στη κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια. Εξετάζονται δύο προτάσεις, με την πρώτη να προβλέπει επανασχεδιασμό από μηδενική βάση της κλίμακας με έμφαση στους συντελεστές που θεωρούνται υψηλοί για τους έχοντες εισοδήματα από την συγκεκριμένη πηγή και τη δεύτερη να προβλέπει την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης.

Δημόσιοι υπάλληλοι

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί το 2024. Στον σχεδιασμό προβλέπονται αλλαγές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 -700.000 υπαλλήλους. Έμφαση θα δοθεί στα χαμηλότερα κλιμάκια και στις θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες, διευθυντές, κ.λπ.). Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.

Νέα μέτρα στήριξης πριν τις εκλογές

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα «κλειδώσει» και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο προσωρινών μέτρων στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τον Πρωθυπουργό να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τις νέες παρεμβάσεις. Όπως είπε χθες οι αποφάσεις θα ληφθούν το Φεβρουάριο όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος. «Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι όταν ξεπερνούμε τους στόχους μας , όταν δεν διακινδυνεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη εν προκειμένω πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα εκτός εάν η βελτίωση στην απόδοση του προϋπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το προεκλογικό πακέτο παροχών περιλαμβάνουν την καταβολή ενός νέου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες πριν από το Πάσχα, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού μέχρι και το τέλος του 2023 αλλά και επέκταση του Μarket Pass για άλλους τρεις μήνες. Στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο της επιστροφής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Παράθυρο» για αυξήσεις μισθών και μείωση εισφορών στον ιδιωτικό τομέα ανοίγει ο πρωθυπουργός

gazzetta
gazzetta reader insider insider