Μητσοτάκης: Ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι το πρώτο μας μέλημα -Μείωση φόρων και εισφορών την 2η 4ετία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι το πρώτο μας μέλημα -Μείωση φόρων και εισφορών την 2η 4ετία
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το πρόβλημα της ακρίβειας και της εκτόξευσης των τιμών είναι παγκόσμιο και εκτίμησε πως τα χειρότερα στις ανατιμήσεις είναι πίσω μας. Τον Φεβρουάριο πιο καθαρός ορίζοντας για νέα μέτρα στήριξης, δεν αποκλείονται και νέες μόνιμες παρεμβάσεις. Κρίσιμη η πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές για την επενδυτική βαθμίδα. Παρότρυνση στις τράπεζες για επιβράβευση στους συνεπείς δανειολήπτες. Παράθυρο μείωσης και των έμμεσων φόρων τα επόμενα χρόνια αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.

Την πιθανότητα να μειωθούν και οι έμμεσοι φόροι την 2η τετραετία αν η ΝΔ επανεκλεγεί και υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά και τη διαμόρφωση ενός σχεδίου μειώσεων φόρων και εισφορών που θα γίνεται πιο συγκεκριμένο όσο θα πλησιάζει η ώρα των εκλογών, μετέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας. Ανέφερε πως τον Φεβρουάριο θα είναι πιο καθαρή η εικόνα για το αν θα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης και προσωρινά αλλά και μόνιμου χαρακτήρα.

Ωστόσο, ζήτησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση στο πεδίο των νέων μέτρων. Ανέφερε πως η μείωση των τιμών ενέργειας είναι θετική (ως προς το περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης), αλλά «οι κρίσεις καραδοκούν από παντού και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει», άρα προτιμάμε να κρατάμε εφεδρείες και να τις δαπανούμε όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι. «Πριν μιλήσουμε για το επόμενο ή για το μεθεπόμενο μέτρο της κυβέρνησης, θα έλεγα να πατήσουμε λίγο το pause και να αναλογισθούμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται», είπε.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, και τούτο θα περιγραφεί κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την 2η 4ετία. Προανήγγειλε επίσης για τον Φεβρουάριο «στοχευμένα προσωρινά» μέτρα αν υπάρξει προσωρινός χώρος αλλά και μόνιμα μέτρα αν φανεί από τα δημοσιονομικά στοιχεία πως υπάρχει μόνιμος «χώρος» στον προϋπολογισμό.

Η επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται από τις εκλογές

Το μόνο κομμάτι του παζλ για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, πράγμα το οποίο «είναι εφικτό εντός του 2023».

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως και οι αγορές περιμένουν τις εκλογές. Αν βγει η Νέα Δημοκρατία, «θα είναι θέμα μηνών να ανακτήσουμε τη βαθμίδα, είμαι πεπεισμένος για αυτό», είπε ο πρωθυπουργός. «Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι». Είπε πως αν από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια με μία κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εντελώς διαφορετικό, τότε το σκηνικό θα αλλάξει, καθώς αν από τις εκλογές προέκυπτε μία παρατεταμένη αστάθεια, κάνοντας σαφές πως δεν εκτιμά πως αυτό θα γίνει, τότε «δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».

Ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι απλά μια τεχνοκρατική παράμετρος, αλλά «τελικά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Και αυτή η εξέλιξη, στο τρέχον περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, όπως τα ορίζει η ΕΚΤ, θα έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Ο πληθωρισμός και η αισχροκέρδεια

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι το πρώτο ζήτημα για την κυβέρνηση. Εκτίμησε πως οι τιμές μπορεί να είναι ακόμη υψηλές, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μία αποκλιμάκωση.

Όμως «εξακολουθούμε και βλέπουμε έναν συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα που είναι το πρώτο μας μέλημα». Επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί γενικά για την ακρίβεια αλλά και για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ. Επισήμανε τα οφέλη του market pass που θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο αλλά και το γεγονός πως τα έσοδα προέρχονται από τα υπερκέρδη διυλιστηρίων.

Ο έλεγχος στην αγορά δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά υπάρχουν πλέον τα εργαλεία για πολύ πιο αποτελεσματικό έλεγχο, επισήμανε, σε ερώτημα για την αισχροκέρδεια. Και επισήμανε πως υπάρχει σχετική διάταξη που εισήχθη το καιρό της πανδημίας και η οποία εφαρμόζεται «με τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά», είπε. Για το ίδιο θέμα επισήμανε επίσης πως «δεν είμαι αφελής ξέρω πως πάντα στην αγορά θα υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν αυτήν την κρίση για να βγάλουν περισσότερα χρήματα» αλλά, επισήμανε πως και το καλάθι έχει βοηθήσει αλλά και οι καταναλωτές έχουν αφυπνιστθεί. Εκτιμώ ότι θα δούμε και περεταίρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που θα οδηγήσει και σε πιο μεγάλη αποκλιμάκωση στο ράφι το επόμενο διάστημα. «Τα χειρότερα ως προς την αύξηση των τιμών στο ράφι πιστεύω ότι τα έχουμε δει» είπε και επισήμανε πως η εντολή που έχει δοθεί στο αρμόδιο υπουργείο είναι οι έλεγχοι να είναι εξαντλητικοί. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να αισχροκερδήσουν».

«Μειώσαμε όσους φόρους υποσχεθήκαμε»

Για το πεδίο των φόρων είπε πως η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής, «κάποιους φόρους μάλιστα όπως τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε πιο πολύ από ότι είχαν δεσμευθεί». Και προστέθηκαν παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της φορολογίας για τις γονικές παροχές. Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τις μειώσεις φόρων που έχουν γίνει επισημαίνοντας πως αποδεκνύουν πως «είμασταν απολύτως συνεπείς» με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Η αποκλιμάκωση των φόρων την 2η 4ετία θα πρέπει να συζητηθεί καθώς πλησιάζουμε προς την προεκλογική περίοδο, ανέφερε. Και είπε πως θα γίνει πιο συγκεκριμένος όσο προχωρά προς την ώρα των εκλογών. Αλλά, με σεβασμό στην ανάγκη της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επίσης επανέλαβε πως διαφωνεί με την προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων ως μέσο για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια. Προανήγγειλε ωστόσο πιθανή μείωση των έμμεσων φόρων την 2η τετραετία.

Για αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επισήμανε πως όσο περνά ο καιρός θα το ζητά και η ίδια η αγορά. Καθώς θα απαιτείται από τα δεδομένα ενός καλύτερου προϊόντος με πιο υψηλές απαιτήσεις από το προσωπικό. Δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε οποιαδήποτε δουλειά. Θέλουμε οι δουλειές να είναι σταθερές και να πληρώνονται καλύτερα, είπε. Για την άνοδο του κατώτατου είπε πως θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Για την ανεργία των γυναικών και των νέων επισήμανε πως υπάρχει μεγάλη αποκλιμάκωση αλλά ξεκίνησε από πολύ υψηλή βάση.

Μετέφερε την πεποίθηση πως υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Προανήγγειλε επίσης πολλές νέες προσκλήσεις το επόμενο διάσημα από το ΕΣΠΑ που θα αφορούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ανέφερε πως θέλουμε ο νόμος περί ΑΕ και ευθυνών ΔΣ να μην αποκλίνουν από αντίστοιχες νομοθεσίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, αν και ανέφερε πως θα εξετάσει το θέμα. Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είπε πως συνδέεται με το αυξημένο κόστος ενεργειακών εισαγωγών που θα βοηθηθεί με την ενεργειακή μετάβαση.

Για το παραγωγικό μοντέλο είπε πως έχει αλλάξει αλλά είναι και πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Επίσης τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αξιοποιούνται καλύτερα και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ισχυρότερη. Αναφέρθηκε στη διαφορά που φάνηκε κατά την επίσκεψή του στο Νταβός και το διαφορετικό κλίμα που υπήρχε στην προ πανδημίας παρουσία του με αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας.

Για τα διαθέσιμα ανέφερε πως είναι 39 δισ. ευρώ τα οποία «δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης» και δίνουν την ευχέρεια να επιλέγει η χώρα πότε θα βγει στις αγορές. Επίσης επισήμανε τα οφέλη των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και των διασταυρώσεων στο πεδίο της μείωσης της φοροδιαφυγής. Πια έχουμε τα τεχνολογικά εργαλεία και τη φορολογική βούληση για να κυνηγήσουμε την φοροδιαφυγή, είπε.

Θα ξανακάνουμε το πακέτο των μέτρων στήριξης από την πανδημία, ελπίζουμε να μην χρειαστεί, επισήμανε. Εξηγώντας πως προφύλαξε την οικονομία αλλά και την αγορά εργασίας.

Συστάσεις στις τράπεζες

Για τα κόκκινα δάνεια αναφέρθηκε στην απογείωσή τους και για το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων «όπως θα περίμενα και την ανάπτυξη πραγματικού ανταγωνισμού». Παρότρυνε επίσης τις τράπεζες να επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες. Το ΤΧΣ έχει εκπονήσει μία στρατηγική αποπεπένδυσης γιατί δεν είναι ποτέ σκοπός το κράτους να έχει υψηλά ποσοστά στις τράπεζες, προέκυψε ως ανάγκη, είπε. Με βάση τις κατεθύνσεις αυτές και ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

Για τους υδρογονάνθρακες είπε πως η πρώτη προσπάθεια που πάγωσε μα την 4ετία ΣΥΡΙΖA παίρνει νέα δυναμική και με βάση το νέο πλαίσιο που δημιουργεί η κρίση. Επισήμανε πως η ενεργειακή μετάβαση προφανώς προχωρά αλλά η εύρεση κοιτασμάτων προφανώς θα βοηθούσε. Θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα το 2023 για την ύπαρξη κοιτασμάτων στην Κρήτη, ενώ οι έρευνες προφανώς συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές.

Για τα κόκκινα δάνεια αναφέρθηκε στην απογείωσή τους και για το γεγονός πως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα και να μειώσουν χρεώσεις και να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων «όπως θα περίμενα και την ανάπτυξη πραγματικού ανταγωνισμού». Παρότρυνε επίσης τις τράπεζες να επιβραβεύουν τους συνεπείς δανειολήπτες. Το ΤΧΣ έχει εκπονήσει μία στρατηγική αποπεπένδυσης γιατί δεν είναι ποτέ σκοπός το κράτους να έχει υψηλά ποσοστά στις τράπεζες, προέκυψε ως ανάγκη, είπε. Με βάση τις κατεθύνσεις αυτές και ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα προκύψουν θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τους μισθούς μετά από 1 χρόνο αισχροκέρδειας

Τσαπανίδου: Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τους μισθούς μετά από 1 χρόνο αισχροκέρδειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider