Ρεύμα: Θεαματική «βουτιά» πάνω από 50% στις χρεώσεις Φεβρουαρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Θεαματική «βουτιά» πάνω από 50% στις χρεώσεις Φεβρουαρίου
Στα 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα ο μέσος όρος των χρεώσεων, από 44 λεπτά ανά KWh τον Ιανουάριο. Κύρια αιτία η κατακόρυφη μείωση των τιμών αερίου, η οποία λόγω του μοντέλου τιμολόγησης στην εγχώρια αγορά (month-ahead), θα αρχίσει να αποτυπώνεται στην εγχώρια από τον επόμενο μήνα. Αναπροσαρμογή προς το κάτω των επιδοτήσεων, ώστε οι «καθαρές» λιανικές τιμές να παραμείνουν στα επίπεδα των 15-17 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Εντυπωσιακή μείωση, μεσοσταθμικά σε επίπεδα πάνω από 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταγράφεται στις χρεώσεις που έχουν έως αυτή τη στιγμή ανακοινώσει οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος για τον Φεβρουάριο.

Έτσι, ο μέσος όρος των χρεώσεων για τον επόμενο μήνα διαμορφώνεται στα 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (KWh), όταν τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε στα επίπεδα των 44 λεπτών ανά KWh.

Πιο συγκεκριμένα:

- Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χρέωση 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες (kWh). Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 60% μείωση (για την ακρίβεια 59%) από τη χρέωση Ιανουαρίου, που ήταν 48,9 λεπτά ανά KWh.

Η χρέωση για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 21,1 λεπτά ανά KWh. Η τιμή του Ιανουαρίου ήταν 50,1 λεπτά ανά KWh, επομένως η ελάττωση αγγίζει το 58%.

- Η Protergia ανακοίνωσε χρέωση 24,8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 48 λεπτά τον Ιανουάριο. Η μείωση αγγίζει το 49% έναντι του μήνα που διανύουμε. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 18,8 λεπτά του ευρώ.

- 19,5 λεπτά ανά kWh θα είναι η χρέωση της Elpedison στο βασικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι μειωμένο κατά 57% περίπου από τον Ιανουάριο (45 λεπτά ανά kWh). Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 16,77 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, μειωμένη κατά 60% σε μηνιαία βάση.

- Η ΗΡΩΝ στο πρόγραμμα Generous ανάρτησε χρέωση 25,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η μείωση ανέρχεται σε 43% σε σχέση με τον Δεκέμβριο (45 λεπτά). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος με την έκπτωση συνέπειας (20%) είναι 20,72 λεπτά ανά KWh, από 36 λεπτά τον Ιανουάριο.

- Η χρέωση της Αέριο Αττικής είναι 25,1 λεπτά ανά KWh, μειωμένη κατά 48% σε σχέση με τον Ιανουάριο (47,7 λεπτά). Η χρέωση μειώνεται στα 18,8 λεπτά ανά KWh, συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας (5%).

- Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 19,49 λεπτά ανά kWh τον επόμενο μήνα, για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η μείωση ανέρχεται σε 59% περίπου έναντι του Ιανουαρίου (46,5 λεπτά). Για μηνιαία κατανάλωση πάνω 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 20,49 λεπτά ανά kWh.

- Η μικρότερη χρέωση της ΕΛΙΝ είναι 18,5 λεπτά ανά kWh, μειωμένη κατά 51% από τον Δεκέμβριο (37,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

- H NRG ανακοίνωσε 22 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα Prime, με μείωση 50% έναντι του Δεκεμβρίου (44 λεπτά).

- Η Watt & Volt ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο 24,5 λεπτά ανά kWh, με μείωση 47% από τον μήνα που διανύουμε (45,9 λεπτά).

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η μικρότερη χρέωση στα 35,8 c€/kWh (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας) και η υψηλότερη στα 51,8 c€/kWh. Οι υψηλές χρεώσεις του Ιανουαρίου αποτυπώνουν τις προβλέψεις των προμηθευτών για «υψηλές πτήσεις» των χονδρεμπορικών τιμών τον τρέχοντα μήνα.

Ωστόσο, οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν εν μέρει από την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς Επομένης Ημέρας. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά η ελληνική αγορά είναι η ακριβότερη πανευρωπαϊκά, ωστόσο έως και χθες διαμορφωνόταν στα 195,48 ευρώ ανά MWh, σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι «δείχνουν» οι χρεώσεις των προμηθευτών.

Με δεδομένο ότι είναι προεξοφλημένο ότι το κόστος του αερίου τον Φεβρουάριο θα είναι αρκετά μικρότερο από τον τρέχοντα μήνα (το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου στο TTF) κινείται στα επίπεδα των 68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις τον επόμενο μήνα στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην ελληνική αγορά.

Επομένως, η συνεπακόλουθη «βουτιά» στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος οδήγησε και στην ανακοίνωση χαμηλότερων χρεώσεων από τους παρόχους. Μία ακόμη αιτία για τις χαμηλές χρεώσεις Φεβρουαρίου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι επίσης το γεγονός ότι κάποιοι προμηθευτές αξιοποίησαν μέρους των εσόδων Ιανουαρίου, καθώς οι χρεώσεις τους κινούνται αρκετά υψηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα του χονδρεμπορικού κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές θα οριστικοποιηθούν με την ανακοίνωση των επιδοτήσεων, που αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι και οι ενισχύσεις θα αναπροσαρμοστούν κι αυτές κατακόρυφα προς τα κάτω, διατηρώντας για έναν ακόμη μήνα τη μέση μηνιαία «καθαρή» λιανική τιμή στα 15-17 λεπτά ανά Κιλοβατώρα.

Επομένως, το μεγαλύτερο όφελος από την αποκλιμάκωση του κόστους θα αφορά την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων, τα οποία αναμένεται να μην χρειαστεί να επιστρατευθούν αυτό τον μήνα. Έτσι, οι επιδοτήσεις θα έχουν μηδενική δημοσιονομική επιβάρυνση, προερχόμενες από τις άλλες πηγές εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider