Goldman και BofA προειδοποιούν για τέλος στο ράλι κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman και BofA προειδοποιούν για τέλος στο ράλι κερδών των ευρωπαϊκών μετοχών
Το ράλι στην Ευρώπη έχει αψηφήσει τη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που και στις δύο περιοχές κινείται σε υφεσιακά επίπεδα

Την άποψη πως το ράλι κερδών που σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την αρχή του έτους έχει-μεγαλύτερο μέρος του- παρέλθει εκφράζουν η Goldman Sachs και η Bank of America.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, μετά από την καλύτερη αρχή έτους στην ιστορία του ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αναμένεται να κλείσει το 2023 στις 452 μονάδες, επίπεδο που είναι κατά 1,2% χαμηλότερο από το κλείσιμο του δείκτη την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

Η πρόβλεψη έρχεται παρά το ότι αρκετές επενδυτικές τράπεζας, όπως η Goldman και η Barclays έχουν αναβαθμίζει ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τον δείκτη σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

«Παρά το ότι έχουν αναβαθμίσει την τιμή-στόχο, αναμένουμε ήπια κέρδη» ανέφερε η Σάρον Μπελ της Goldman, προσθέτοντας πως με τα ρίσκα για τις μετοχές να παραμένουν υψηλά και με τα εταιρικά αποτελέσματα να αναμένεται να εξασθενήσουν περαιτέρω, τα ομόλογα και είναι μια ξεκάθαρη εναλλακτική.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν δυναμικά τον Ιανουάριο, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 7% και να κερδίζει σχεδόν 19% από τα χαμηλά που κατέγραψε στις 29 Σεπτεμβρίου, υπεραποδίδοντας έναντι των αμερικανικών μετοχών κατά 11%.

Οι λόγοι αισιοδοξίας και ο κίνδυνος της ύφεσης

Κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός, οι τράπεζες και η τεχνολογία πρωταγωνιστούν στο ράλι εν μέσω του -πιο γρήγορου από το αναμενόμενο- επανάνοιγμα της Κίνας, την αποφυγή μιας ισχυρότερης ενεργειακής κρίσης και σημαδιών για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Επιπλέον, η οικονομία κινείται σε καλύτερα επίπεδα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές, με λιγότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ύφεση και υποδηλώνοντας πως τα εταιρικά κέρδη μπορεί να μειωθούν στο μισό από αυτό που αρχικά προβλεπόταν.

«Όσο υποχωρεί η μεταβλητότητα που προκαλούν τα επιτόκια -των μεγάλων κεντρικών τραπεζών-, οι μετοχές μπορούν να ελπίζουν για ήπια συρρίκνωση των κερδών» δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Εμανουέλ Τσου. Ο ίδιος «βλέπει» τον Stoxx 600 στις 475 μονάδες για το σύνολο του 2023, αναμένοντας μια αύξηση 5% για το υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, αναμένει μια πτώση 6% για τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών το 2023, έναντι πτώσης 12% στην προηγούμενη εκτίμηση του.

Η αναλύτρια της Bank of America, Μίλα Σαβόβα, υποστηρίζει πως το ράλι στην Ευρώπη έχει αψηφήσει τη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που και στις δύο περιοχές κινείται σε υφεσιακά επίπεδα. Εάν οι 2 οικονομίες συρρικνωθούν με τον ρυθμό που αναμένει η BofA, η Σαβόβα προβλέπει πως ο Stoxx 600 θα υποχωρήσει κατά περίπου 20%, φτάνοντας τις 365 μονάδες μέχρι το μέσο του έτους. Ωστόσο, εκτιμά πως ο δείκτης θα παρουσιάσει ανάκαμψη και θα κλείσει το 2023 στις 430 μονάδες.

Σημειώνεται πως σε έρευνα της BofA μέσα στον Ιανουάριο το 73% των επικεφαλής των fund της Ευρώπης δήλωσε ότι αναμένει νέο χαμηλό της αγοράς ως αντίδραση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και στη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Μόλις το 5% αναμένει ανοδικές επιπτώσεις από το επανάνοιγμα της Κίνας και την υποχώρηση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένει «αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - «Πόλεμος» και νέο ισχυρό sell off

Καμία έκπληξη από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Ιαπωνία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός, επαναφέροντας τις πιέσεις για τα επιτόκια της BoJ

gazzetta
gazzetta reader insider insider