Καθησυχαστικό μήνυμα από Νταβός, alert κινδύνου από την διατραπεζική, σύγχυση στις αγορές

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθησυχαστικό μήνυμα από Νταβός, alert κινδύνου από την διατραπεζική, σύγχυση στις αγορές
Αντίθετα μηνύματα από κεντρικούς τραπεζίτες και αγορές, γιατί η διατραπεζική... θυμίζει σε νούμερα το 2008.

Μια αίσθηση ισχυρής αβεβαιότητας και... σύγχυσης διαχέεται τα τελευταία 24ωρα καθώς αντικρουόμενα μηνύματα έρχονται από διαφορετικά σημεία του οικονομικού ορίζοντα.

Στο Νταβός για πρώτη φορά μετά την διακοπή των συναντήσεων λόγω πανδημίας, οι κεντρικοί τραπεζίτες – όσοι τουλάχιστον εμφανίστηκαν εκεί – επέμειναν ότι οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης «μειώνονται», σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα δήλωσαν δημόσια η κα Λαγκάρντ, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση η Blackrock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, η οποία με Έκθεσή της που ετοιμάστηκε ειδικά για την Σύνοδο του Νταβός με τίτλο «Ανατροπές, αλλά Ύφεση χωρίς διάσωση» εμφανίζεται βέβαιη ότι έρχεται επιβράδυνση και ύφεση.

Το ισχυρό σημείο – και alert κινδύνου - της Έκθεσης όμως δεν είναι η πρόβλεψη ύφεσης, αλλά το ότι οι κεντρικές τράπεζες αυτή την φορά δεν θα κάνουν τίποτα γιa αυτό... Με άλλα λόγια αντίθετα με ότι έχει συμβεί από το 2008 μέχρι σήμερα οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα είναι υποστηρικτικές για τις οικονομίες που θα μπουν σε ύφεση.

Οι ειδικοί της Blackrock επιμένουν ότι «η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη δεν μπορεί να αποφευχθεί» και ότι ο Όμιλος περιμένει «συρρίκνωση 1% και στις δύο περιοχές, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων συγκρούονται με άλλους παράγοντες, κυρίως την εξάντληση των αποταμιεύσεων των καταναλωτών λόγω της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη...».

Οι προβλέψεις της Blackrock φαίνεται να επιβεβαιώνονται από τα τελευταία στοιχεία. Οι επικαιροποιημένες μετρήσεις μέχρι χθες 18 Ιανουαρίου επιβεβαιώνουν ;oτι μειώνεται η δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ όπως επίσης και οι επενδύσεις. Παράλληλα παρατηρείται πτώση τιμών παραγωγού ενώ υποχωρεί και η βιομηχανική παραγωγή.

Οι ανακοινώσεις κολοσσιαίων Ομίλων όπως η Amazon για χιλιάδες απολύσεις και οι επίμονες δηλώσεις στελεχών τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, ότι θα συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική τους ενισχύουν το αρνητικό κλίμα προσδοκιών, που δεν φαίνεται ικανό να ανατραπεί με τις καθησυχαστικές δηλώσεις των Κεντρικών Τραπεζών περί δυνατότητας αποφυγής της ύφεσης.

Ο κίνδυνος που «βλέπουν» οι αγορές

Τα «χειρότερα» όμως έρχονται από τα πραγματικά δεδομένα στις αγορές. Ειδικά ένα φαινόμενο το οποίο στο παρελθόν μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει σαν το καναρίνι κινδύνου στα ορυχεία, που έγκαιρα προειδοποιεί ο θάνατός του για την διαφυγή θανατηφόρων αερίων.

Ο λόγος για τις εξελίξεις στην διατραπεζική αγορά. Τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται φαινόμενα ανάλογα εκείνων που είχαν προηγηθεί το 2008 ή τον Σεπτέμβρη του 2019.

Η διατραπεζική αγορά εμφανίζεται «παγωμένη» και οι τράπεζες απαιτούν «χρυσάφι» για να δανείσουν σε άλλες τράπεζες. Το ύψος των επιτοκίων στην διατραπεζική έχει χτυπήσει «κόκκινο» αγγίζοντας και πάλι επίπεδα όπως εκείνα που είχε φτάσει λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Το 2007, το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο έφτασε το 4,82%, πριν «παγώσει» εντελώς η διατραπεζική. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας ξεπέρασε το επίπεδο αυτό και έφτασε το 4,83%. Αλλά όπως και τότε, όλα παραμένουν επικίνδυνα ησυχα... Μέχρι να ξεσπάσει ίσως η καταιγίδα.

Ενδέχεται βέβαια αντίθετα από τις προβλέψεις της Blackrock, οτι δηλαδή η ΕΚΤ και η Fed δεν θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά αυτή την φορά, να συμβεί οτι συνέβη και τον Σεπτέμβρη του 2019.

Τότε που ενα μικρότερο «πάγωμα» της διατραπεζικής – κρίση ρευστότητας repo - υποχρέωσε την Fed να αλλάξει ρότα και εκεί που πήγαινε για νομισματική σύσφιξη επέστρεψε άρον – άρον σε νομισματική χαλάρωση πριν τελειώσει το 2019.

Μόλις λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία και η «χαλάρωση» γίνει τρόπος ύπαρξης για τις κεντρικές τράπεζες...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider