Ηλεκτροκίνηση: Οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτροκίνηση: Οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα
Εκπρόσωποι της αγοράς μίλησαν στο 6th EcoMobility Conference που συνδιοργάνωσαν το Insider.gr και η HAEE.

Κρατική στήριξη μέσω επιδοτήσεων, τεχνογνωσία, κατάλληλος σχεδιασμός, επενδύσεις από την πλευρά της αγοράς και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών είναι η συνταγή για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποι της αγοράς μιλώντας την Τετάρτη στο 6th EcoMobility Conference που συνδιοργάνωσαν το Insider.gr και η HAEE.

Ο κ. Δημήτρης Καββούρης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Συγγελίδη επεσήμανε ότι η ισχυρή οικονομία, το ευρύ δίκτυο φόρτισης και η κρατική επιδότηση αποτελούν τους τρεις παράγοντες που δείχνουν ότι αναπτύσσεται η ηλεκτροκίνηση. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει ταχεία ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης τα επόμενα χρόνια αλλά όπως επεσήμανε σημαντικό ρόλο θα παίξει το δίκτυο φόρτισης, ο σωστός σχεδιασμός (λαμβάνοντας για παράδειγμα υπ’ όψιν ότι το 65% των κατοίκων δεν διαθέτουν πάρκινγκ εκτός δρόμου) και η ενημέρωση των καταναλωτών από τις επιχειρήσεις και όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Κυριάκος Κοφινάς, Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις ώστε οι διαδικασίες για τις παραχωρήσεις που αφορούν στις υποδομές (ΣΦΥΟ κλπ) να στεφθούν με επιτυχία. Όπως είπε, τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει καθώς 306 δήμοι έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ολοκληρώνεται το πλαίσιο για τη διαγωνιστική διαδικασία και τώρα προχωράμε στην οργάνωση και υλοποίηση. Προϋποθέσεις για να στεφθεί το εγχείρημα με επιτυχία είναι η δυνατότητα των παρόχων να μπορούν να υποστηρίζουν την εγκατάσταση σε καθημερινή βάση και ουσιαστικά τους οδηγούς. Δεύτερον, οι πάροχοι θα πρέπει να διαθέτουν τεχνογνωσία για τις νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά να μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους ενώ επεσήμανε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σε τεχνογνωσία που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ σε σχέση με π.χ έναν αυτοκινητόδρομο ή μια αλυσίδα λιανικής.

Το ρόλο των επιχειρήσεων και της χρηματοδότησης των επενδύσεων στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης ανέδειξε ο κ. Ηλίας Πετρής, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της NRG. Όπως σημείωσε, μια ενίσχυση των επενδύσεων οι οποίες δεν αφορούν μόνο στο φορτιστή αλλά και στις εργασίες που απαιτούνται και σε κόστη που πολλές φορές δεν φαίνονται μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση οποιαδήποτε βοήθεια ή επιδότηση για υποδομές ή αγορά οχήματος είναι σημαντική, όπως σημείωσε.

Η συνέργεια μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων, αποτελεί άλλον έναν παράγοντα που θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας όπως τόνισε ο κ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Helpe Future & Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της HELLENiQ ENERGY. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί υπηρεσία και αφορά σε ένα σύνολο παροχών, ένα πακέτο εξυπηρέτησης προς τους οδηγούς και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραμανλής: Πολύ σημαντική δουλειά στον χώρο του αυτοκινήτου - Ραγδαία η αύξηση της ηλεκτροκίνησης

Σκρέκας: Οι φιλόδοξοι στόχοι του ΕΣΕΚ και οι προκλήσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Σδούκου (ΥΠΕΝ): Τον Φεβρουάριο βγαίνει το «Φορτίζω Παντού» - 8.900 φορτιστές ηλεκτροκίνησης σε όλη την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider