Κίνα: Εμπορικό πλέονασμα-ρεκόρ το 2022 -Υποχώρησαν οι εισαγωγές από ΕΕ και ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Εμπορικό πλέονασμα-ρεκόρ το 2022 -Υποχώρησαν οι εισαγωγές από ΕΕ και ΗΠΑ
Μικρότερη της αναμενόμενης πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το τελωνείο της χώρας. 

Σε επίπεδο-ρεκόρ έφτασε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας το 2022, με ώθηση από τις ισχυρές εξαγωγές που τροφοδότησαν την οικονομία της χώρας στο μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Για το σύνολο του 2022, οι εξαγωγές της Κίνας κατέγραψαν άνοδο 7% στο νέο υψηλό των 3,59 τρισ. δολαρίων, υπερβαίνοντας το ρεκόρ του 2021 των 3,36 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία από τα τελωνεία της χώρας.

Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 1,1% το 2022. Τα στοιχεία μεταφράζονταν σε εμπορικό πλεόνασμα 877,6 δισ. δολαρίων, υψηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο υψηλό του 2021, στα 676,43 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Wind.

Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες αυξήθηκε 9,8% το 2022 στα 2,11 τρισ. γουάν (301,42 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Κατ επέκτασιν οι απευθείας εξαγωγές προς τον καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο 11,7%. Ωστόσο, τα ποσοστά είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2021, οπότε το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο είχε ενισχυθεί κατά 15% στα 1,98 τρισ. γουάν.

Οι εισαγωγές της Κίνας από ΕΕ και ΗΠΑ υποχώρησαν το 2022, ενώ αυξήθηκαν αυτές από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Πτώση των εξαγωγών τον Δεκέμβριο

Μικρότερη της αναμενόμενης πτώση κατέγραψαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας τον Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 9,9% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν σε όρους δολαρίου, δηλαδή ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με την πτώση του 10% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters. Οι εισαγωγές της Κίνας σημείωσαν πτώση 7,5% σε ετήσια βάση τον ίδιο μήνα σε όρους δολαρίου, μέγεθος που είναι επίσης καλύτερο σε σχέση με την πτώση του 9,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Οι ισχυρές εξαγωγές ήταν η κινητήριος δύναμη για την κινεζική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ήδη, οι κινεζικές εξαγωγές άρχισαν να υποχωρούν σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο -για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε φάση ρύθμισης μπαίνει η αγορά των smart lockers

Αργεντινή: Σαρωτικός πληθωρισμός 94,8% το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider