Ποιοι μοιράστηκαν 2,84 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022 - Πληρωμές σε Ε65, ΒΟΑΚ, ΔΥΠΑ, Εξοικονομώ, Υγεία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι μοιράστηκαν 2,84 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022 - Πληρωμές σε Ε65, ΒΟΑΚ, ΔΥΠΑ, Εξοικονομώ, Υγεία
Κερδήθηκε το στοίχημα. Διπλή επιτυχία για δάνεια και επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Στα 11 δισ. ευρώ έφτασαν οι συνολικές δαπάνες για επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ το 2022. Δάνεια με στήριξη από ΕΕ 1,2 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τον στόχο.

Το Ταμείο Ανάκαμψης το 2022 δεν πέτυχε μόνο σημαντική υπερκάλυψη του στόχου στο πεδίο των δανείων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος Αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης, κάτι που οδήγησε, όπως είναι γνωστό και στο εμπροσθοβαρές αίτημα για τη σχετική δόση από την ΕΕ, αλλά πέτυχε και οριακή υπερκάλυψη στον -δύσκολο - στόχο των επιδοτήσεων. Και τούτο καταφέρνοντας να μοιράσει μέσα σε ένα μήνα (το Δεκέμβριο) 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 30% των ετήσιων κονδυλίων που είχαν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα και οι δράσεις οι οποίες στήριξαν τις δαπάνες και οδήγησαν σε ποσοστό υπερεκτέλεσης 100, 97% είναι, μεταξύ άλλων, πληρωμές για οδικά έργα όπως ο Ε65, αλλά και το πακέτο των παρεμβάσεων στην Υγεία όπως είναι το επενδυτικό clawback για την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, καθώς και τα λεφτά που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ για το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης». Στον στόχο συνέβαλε η προκαταβολή που δόθηκε στο εργο ΒΟΑΚ, αλλά και προκαταβολές που αναμένεται να διανεμηθούν τις επόμενες μέρες για το τελευταίο Εξοικονομώ ιδιωτών καθώς και για 75.000 πιστοποιημένες κατάρτισης που έγιναν από τη ΔΥΠΑ.

Πληρωμές έχουν γίνει και για επενδύσεις του αγροδιατροφικού τομέα (με βάση τις σχετικές δράσεις που προκηρύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα): έχει ήδη καταβληθεί ποσό που φτάνει στα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί είναι 150 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ένα σημαντικό ποσό επιδοτήσεων έχει διοχετευτεί στο υπουργείο Εσωτερικών και σε Δήμους για μικρές παρεμβάσεις Οδικής Ασφάλειας και για αστικές αναπλάσεις.

Ο απολογισμός

Συνολικά οι πληρωμές των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης έφτασαν στα 2,84 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, έναντι στόχου 2,81 δισ. ευρώ. Δηλαδή, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου των υπηρεσιών του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη για το ΠΔΕ, ξεπέρασαν οριακά τον αναθεωρημένο στόχο. Και τούτο δεδομένου πως στο 11μηνο η απορρόφηση έφτανε στα 1,97 δισ. ευρώ ή στο 69,8% των διαθέσιμων κονδυλίων.

Μαζί με τους πόρους για το ΕΣΠΑ και με τα υπόλοιπα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων που διατέθηκε στην οικονομία το 2022 ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ. Συνιστά μία σημαντική παρακαταθήκη, εξηγούν αρμόδιες πηγές, για τις επιδόσεις του 2023, με δεδομένο ότι πλέον η ωρίμανση των έργων θα είναι υψηλότερη.

Τα δάνεια

Στο πεδίο των δανείων, οι συμβάσεις καλύπτουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί 68 δανειακές συμβάσεις (έως 30.12.2022), με τον προϋπολογισμό των ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων να διαμορφώνεται σε 3,22 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 1,20 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης , ενώ 1,28 δισ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 741 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων διαμορφώνεται σε 1,2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider