Fed: Η προσοχή των επενδυτών στην αποψινή δημοσιοποίηση των πρακτικών Δεκεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Η προσοχή των επενδυτών στην αποψινή δημοσιοποίηση των πρακτικών Δεκεμβρίου
Τα πρακτικά «θα κλίνουν ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση» και θα διατηρήσουν την προσοχή στην πιθανότητα τα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλά, έγραψε την Τρίτη ο Derek Tang, οικονομολόγος της LH Meyer.

Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές για την αποψινή δημοσίευση των πρακτικών από την συνεδρίαση Δεκεμβρίου της Fed, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον μήνα, «έδειχναν» προς συνέχιση των αυξήσεων επιτοκίων, έστω και σε βραδύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ερμηνείες που θα προκύψουν γύρω από τα πρακτικά της συζήτησης, που αναμένονται το βράδυ της Τετάρτης, μπορούν να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για το πώς θα εξελιχθεί ο τρέχοντας κύκλου σύσφιξης και πόσο βαθιά οι αξιωματούχοι της Fed θα αρχίσουν να σταθμίζουν τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη έναντι της ανησυχίας τους για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των αρμοδίων, έχει επιβραδυνθεί εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά από τον Νοέμβριο ο προτιμώμενος δείκτης Fed - ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης - εξακολουθεί να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 5,5%, περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Τα πρακτικά «θα κλίνουν ενάντια στην πρόωρη χαλάρωση» και θα διατηρήσουν την προσοχή στην πιθανότητα τα επιτόκια να αυξηθούν περαιτέρω και να παραμείνουν υψηλά, έγραψε την Τρίτη ο Derek Tang, οικονομολόγος της LH Meyer.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του εγγράφου, με τις περιγραφές των διαφορετικών απόψεων και τις ομαδοποιήσεις εντός του Σώματος, θα μπορούσαν να δείξουν ότι οι εσωτερικές συζητήσεις της Fed εισέρχονται σε μια νέα φάση όπου οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση δίνονται περισσότερο.

Οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed που δημοσιεύθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου έδειξαν σχεδόν ομοφωνία σχετικά με το πού οδεύουν τα επιτόκια το 2023, με 15 από τους 19 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναμένουν ότι το επιτόκιο-στόχος θα αυξηθεί είτε κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας είτε κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα τους επόμενους μήνες , ένα στενό εύρος που θα έβλεπε τον τρέχοντα κύκλο να τελειώνει αυτή την άνοιξη με το επιτόκιο περίπου 5,25% ή 5,5%.

Αλλά το 2024 οι προβλέψεις αποκλίνουν δραματικά, με έναν αξιωματούχο να βλέπει το επιτόκιο να επεκτείνεται στο 5,625%, έναν να το βλέπει να μειώνεται στο 3,125% και όχι περισσότερους από επτά αξιωματούχους να συμφωνούν σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο επιτόκιο μιας οικονομίας που μπορεί ακόμα να φλερτάρει με την ύφεση.

«Η FOMC φαίνεται ενωμένη στο να ανεβάσει το επιτόκιο πάνω από 5%, αλλά είναι αρκετά διχασμένη στη στρατηγική εξόδου• πόσο καιρό να κρατήσει και πόσο βαθιά και γρήγορα να χαλαρώσει από την άλλη πλευρά», έγραψε ο Τανγκ, αναφερόμενος στον καθορισμό πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στην Ομοσπονδιακή Ανοιχτή Αγορά. Επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Πιο σταδιακή αλλά συνολικά μεγαλύτερη αύξηση από ΕΚΤ και Fed

Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας έχασαν 57 δισ. δολάρια το 2022 - Τα περισσότερα από την κρίση του 2008

gazzetta
gazzetta reader insider insider