Νάγκελ (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός - Να μην φοβηθούμε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ (ΕΚΤ): Νέες αυξήσεις επιτοκίων για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός - Να μην φοβηθούμε
«Θα ήταν λάθος να ενεργήσουμε πολύ διστακτικά τώρα από φόβο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη».

Ο Χοακίμ Νάγκελ της ΕΚΤ εκτιμά ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για τη συγκράτηση των προσδοκιών αναφορικά με τις μελλοντικές αυξήσεις στις τιμές και την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

«Οι μηνιαίες έρευνές μας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δείχνουν σημαντική αύξηση στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό», υπογράμμισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στην Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτή την τάση» πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης μέσα στο 2022, με αξιωματούχους της να έχουν σημειώσει ότι και νέες αυξήσεις θα ακολουθήσουν. Η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το να επιτραπεί στον πληθωρισμό να γίνει ενδημικό στοιχείο της οικονομίας θα ήταν «ακόμη χειρότερο» από τις αυξήσεις επιτοκίων, με τον Νάγκελ να συμμερίζεται αυτή την άποψη, τονίζοντας πως «θα ήταν λάθος να ενεργήσουμε πολύ διστακτικά τώρα από φόβο ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη».

«Τότε θα αναγκαζόμασταν να σφίξουμε την πολιτική μας ακόμη πιο απότομα, ασκώντας έτσι έτι μεγαλύτερη πίεση στην οικονομία», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αποφύγει μια σοβαρή οικονομική ύφεση και αλλά και πως το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα θα τεθεί υπό έλεγχο. «Υπάρχει σαφής κίνδυνος ισχυρότερων δευτερογενών επιπτώσεων, επειδή οι υψηλοί μισθοί θα μπορούσαν να παρατείνουν την επικρατούσα περίοδο υψηλών ρυθμών πληθωρισμού» προειδοποίησε καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δείκτης PMI: Πίεση στην Ελλάδα - Άνοδος στην Ευρωζώνη

Ερντογάν: Ρεκόρ για τις τουρκικές εξαγωγές το 2022 - Πάνω από 254 δισ. δολάρια

Ρεύμα: Έκρηξη των «πράσινων» διμερών συμβολαίων το 2023 – Κλειδί για φθηνότερη ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider