Νέος Αναπτυξιακός: Ενεργοποιήθηκε το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°» - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος Αναπτυξιακός: Ενεργοποιήθηκε το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360°» - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Στις 9 Ιανουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το τέταρτο κατά σειρά καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού νόμου που ενεργοποιείται από το καλοκαίρι. Ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν.

Την πολυαναμενόμενη προκήρυξη του καθεστώτος ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360°» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου υπέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο εν λόγω καθεστώς ενίσχυσης ξεκινάει την 9η Ιανουαρίου με καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών την 10η Απριλίου 2023.

Η «Επιχειρηματικότητα 360°» έρχεται να συμπληρώσει τα υπόλοιπα καθεστώτα ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού, καθώς απευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε σημαντικούς τομείς για την εθνική οικονομία, τα οποία δεν εμπίπτουν στις λοιπές ειδικές κατηγορίες.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού που ενεργοποιείται, μετά τη «μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα» που άνοιξε πρώτη το περασμένο καλοκαίρι και τα καθεστώτα «αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας» και «ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων» που πήραν στη συνέχεια τη σκυτάλη.

«Μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες - χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα των προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων - καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Γεγονός που αποδεικνύει εμπράκτως την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κινητοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα και να δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να δραστηριοποιηθούν σε πολλούς οικονομικούς τομείς. Το τέταρτο κατά σειρά καθεστώς ενίσχυσης «Επιχειρηματικότητα 360°» που ενεργοποιούμε, καλύπτει πολλούς και καθοριστικούς για την εθνική οικονομία κλάδους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα οφέλη από αυτό το νέο καθεστώς θα είναι πολλαπλά, στοχεύοντας στις ανάγκες των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους. Με ταχύτητα και ευελιξία, φέρνουμε νέες επενδύσεις, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίες και χαράσσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.

Ποια επενδυτικά σχέδια μπορούν να ενταχθούν

Ενδεικτικά, στο εν λόγω καθεστώς μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην αφαλάτωση θαλασσινού νερού σε νησιωτικές περιοχές, την ανακύκλωση, τη δημιουργία κινηματογραφικών στούντιο, τη δημιουργία γηπέδων και κολυμβητηρίων, τη δημιουργία κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης και οίκων ευγηρίας κ.α., υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στην προκήρυξη.

Ωστόσο, από το παρόν καθεστώς εξαιρούνται τα επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής, της μεταποίησης - εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αναλυτικά, οι επιλέξιμοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) θα αναρτηθούν στο υποστηρικτικό υλικό της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ (https://ependyseis.mindev.gov.gr) καθώς και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης και ειδικότερες πληροφορίες.

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιείται μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (https://opsan.mindev.gov.gr) που υποστηρίζει όλο τον «κύκλο ζωής» των επενδυτικών σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Ως την Παρασκευή οι αιτήσεις για το καθεστώς της αγροδιατροφής

Στο μεταξύ, αντίστροφα έχει γυρίσει η κλεψύδρα του χρόνου για το καθεστώς «αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων», με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων να λήγει σε δύο μόλις 24ωρα και συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων για τη μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα, κατατέθηκαν συνολικά 401 επενδυτικά σχέδια προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ βάσει των συγκεκριμένων αιτήσεων προβλέπεται η δημιουργία περισσότερων από 3.800 νέων θέσεων εργασίας. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, κατατέθηκαν συνολικά 562 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή, συνολικού προϋπολογισμού 1,61 δισ. ευρώ.

Έρχονται παρατάσεις για τους προηγούμενους αναπτυξιακούς

Όπως αποκάλυψε στα μέσα Δεκεμβρίου ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για το «καλάθι» του νοικοκυριού, θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων του 2004 και του 2011.

Για τα επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 θα δοθεί παράταση εννέα μηνών, ενώ για εκείνα του νόμου 3908/2011 θα δοθεί παράταση ενός έτους. Αυτή θα είναι η τελευταία παράταση που θα δοθεί, καθώς όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο κ. Παπαθανάσης, παρατάσεις δεν θα δίνονται, αφού έχει αποδειχθεί πως δυσχεραίνουν τη διαδικασία των υπαγωγών και καθυστερούν τις επενδύσεις.

Τα 13 καθεστώτα ενίσχυσης

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο Αναπτυξιακό θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως εξής:

  1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
  2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων
  3. Νέο Επιχειρείν
  4. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
  5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
  6. Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία
  7. Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα
  8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια
  9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
  10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  11. Μεγάλες επενδύσεις
  12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας
  13. Επιχειρηματικότητα 360ο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider