Χριστουγεννιάτικα «καλά νέα» σε ένα κόσμο γεμάτο λόγους ανησυχίας για το 2023

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστουγεννιάτικα «καλά νέα» σε ένα κόσμο γεμάτο λόγους ανησυχίας για το 2023
Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, ύφεση, ανεργία και απειλή επέκτασης του πολέμου είναι το περιβάλλον του 2022 μέσα στο οποίο γεννήθηκαν μερικές από τις πλέον αισιόδοξες «ειδήσεις» για τον επόμενο χρόνο.

Τέτοιες μέρες οι περισσότεροι λίγο – πολύ σκεφτόμαστε τι αφήνουμε πίσω μας και τι μας περιμένει την επόμενη χρονιά. Οι πλέον αισιόδοξοι τολμούν και κάνουν σχέδια…

Αν κανείς σκεφτεί πέρα από τις ευχές τι καλό έχουμε μπροστά μας που να έχει «γεννηθεί» μέσα στην χρονιά που κλείνει σε λίγες ημέρες, μπορεί να βρει αρκετά αισιόδοξα μηνύματα που γεννούν προσδοκίες. Αν όχι άμεσα, τουλάχιστον σαν ρεαλιστική δυνατότητα.

Ακολουθούν κάποια από αυτά, που έχουν συλλεχθεί μέσα από δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο τα τελευταία 24ωρα.

  • Υπήρξαν ανακοινώσεις από μελετητές και ερευνητικά εργαστήρια, κάποια από αυτά συνδέονται και με αυτούς που κατάφεραν να δημιουργήσουν τα εμβόλια ενάντια στον COVID-19 σε χρόνο dt, οι οποίες προδιαγράφουν συγκεκριμένες προβλέψεις για την παραγωγή εμβολίων ενάντια σε κάποια είδη καρκίνου.
  • Σχετικά πρόσφατα ανακοινώθηκε η επιτυχία ενός πειράματος πυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά έγινε δυνατό να παραχθεί μέσα από το συγκεκριμένο πείραμα περισσότερο ενέργεια από εκείνη που καταναλώθηκε για την παραγωγή της. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χρονικός ορίζοντας που θα γίνει δυνατή η πυρηνική σύντηξη για την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να μην είναι «αύριο» αλλά είναι ρεαλιστικά …ορατός.
  • Το πείραμα για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας φαίνεται να επιτυγχάνει. Συγκεκριμένα όπως επιβεβαιώνεται σε σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, «ούτε μία από τις 33 εταιρείες που εφάρμοσαν πιλοτικά μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες ως μέρος μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης, δεν δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο παλιό εργασιακό καθεστώς. Οι εταιρείες, οι οποίες μαζί απασχολούν περισσότερους από 900 υπαλλήλους, ανέφεραν επίσης υψηλότερα έσοδα και παραγωγικότητα των εργαζομένων…». Η μελετητική ομάδα που συντόνισε τα πιλοτικά προγράμματα, ονομάζεται 4 Day Week Global, και έχει στο μεταξύ υπογράψει με δεκάδες εταιρείες για να συμμετάσχουν σε πιλοτικά προγράμματα το επόμενο έτος…
  • Ξύλινοι ουρανοξύστες και 3 – D printed, σπίτια «χτίσθηκαν» σε πόλεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Και οι δύο τύποι οικοδομών «κατασκευάζονται ταχύτερα και φθηνότερα και παράγουν λιγότερα οικοδομικά απόβλητα και λιγότερες εκπομπές….».
  • Αυτές και άλλες μικρότερης σημασίας αλλά «αισιόδοξες» ειδήσεις βρήκαν …χώρο για να γεννηθούν μέσα στην χρονιά που πέρασε.

Μια χρονιά που κληροδοτεί στην επόμενη, διψήφιο πληθωρισμό, συνέχιση της ενεργειακής κρίσης, βεβαιότητα ύφεσης με αύξηση της ανεργίας και γενικευμένη αύξηση των προϋπολογισμών εξοπλιστικών δαπανών.

Και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να απειλεί με επέκτασή του ακόμα και πριν από την επόμενη άνοιξη…

Σημείωση: Tα περισσότερα στοιχεία για τις αισιόδοξες ειδήσεις προέρχονται από δημοσιεύματα των NYT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «εξωφρενικές προβλέψεις» της Saxo Bank για το 2023: «Οικονομία πολέμου», χρυσός, Brexit και Μακρόν

«Ακριβά» μου Χριστούγεννα – Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές σε κρέας, λαχανικά και γλυκά μέσα σε ένα χρόνο

«Παγώνουν» τα επιτόκια για οφειλές στα ταμεία - Καταιγισμός ρυθμίσεων από οφειλέτες του ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider