Reuters: Η ΕΚΤ αναμένει πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για ένα επιπλέον χρόνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η ΕΚΤ αναμένει πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2% για ένα επιπλέον χρόνο
Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα αρκετά πάνω του 2% και για το 2024, προτού κινηθεί οριακά πάνω από αυτά για το 2025.

Την ώρα που οι επενδυτές στην Ευρώπη περιμένουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα στελέχη της ΕΚΤ αναμένουν πως η πορεία των υψηλών τιμών θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters που επικαλείται αξιωματούχους της ευρωτράπεζας, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να κινείται πάνω από τον στόχο της Φρανκφούρτης (2%) και για το 2025.

Υπενθυμίζεται πως εν μέσω των επιπτώσεων που «γεννά» ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που δοκιμάζει την ευρωπαϊκή οικονομία, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσίασε μεν κάμψη για τον Νοέμβριο (στο 10%, από το 10,6% του Οκτωβρίου), αλλά παραμένει πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2%.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του Reuters, ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα αρκετά πάνω του 2% και για το 2024, προτού κινηθεί οριακά πάνω από αυτά για το 2025. Οι εκτιμήσεις είναι αρκετά πιο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για τα 2 εν λόγω έτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σε έρευνα του Reuters, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν ανέφεραν πως αναμένουν πληθωρισμό 6% για το 2023, 2,3% για το 2024 και 1,9% για το 2025. Ακόμα, αναμένουν πως αύριο η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης και κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, προτού κάνει μια νέα αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ifo: Οριακή η ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Στο 6,4% ο πληθωρισμός

Ισπανία: Πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο

Fed: Αναμονή για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% - Οι επενδυτές περιμένουν τις «κατευθυντήριες» γραμμές του Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider