Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Newsroom
Μοιράσου το
Οι υπάλληλοι της ΕΚΤ ζητούν μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού
Ανάγκη για αύξηση μισθών μεγαλύτερη του 1,48% που ανακοινώθηκε το 2022 και του 4,07% που προτείνεται για το 2023.

Μήνυμα στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεγαλύτερες αυξήσεις των μισθών τους στέλνουν οι εργαζόμενοι της ΕΚΤ, εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού που δοκιμάζει την Ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διεθνών και Ευρωπαϊκών Δημοσίων Υπηρεσιών (IPSO) τονίζει την ανάγκη για αύξηση μισθών μεγαλύτερη του 1,48% που ανακοινώθηκε το 2022 και του 4,07% που προτείνεται για το 2023.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόταση. Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία και την Ευρωζώνη να αναμένεται κοντά στο 8,5% για φέτος, αυτό θα επιφέρει σημαντική μείωση της αγοραστικής μας δύναμης» δήλωσε ο Μπόουλς.

Σημειώνεται πως σε έκθεση της ευρωτράπεζας οι καταναλωτές αναμένουν διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων για το επόμενο 12μηνο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως εάν οι πραγματικοί μισθοί είναι χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος, «αυτό βλάπτει το ηθικό των εργαζομένων και την εμπιστοσύνη τους προς τον θεσμό» της ΕΚΤ.

Η διαμάχη σημειώνεται την ώρα που κεντρικοί τραπεζίτες αναζητούν στην ευρύτερη οικονομία ενδείξεις για επιτάχυνση στις αυξήσεις μισθών, κάτι που θα μπορούσε να διατηρήσει τον πρωτοφανή πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη στους μισθούς «ενισχύονται», προειδοποιώντας ότι μια σπείρα μισθών-τιμών θα αποδειχτεί «αυτοκαταστροφική» και θα παρεμποδίσει την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Ο Μπόουλς, από την πλευρά του, επισημαίνει στην έρευνα του προσωπικού του ΔΝΤ ότι η ταχύτερη αύξηση των ονομαστικών αμοιβών δεν είναι «απαραιτήτως σημάδι ότι επικρατεί μια φαινόμενο σπιράλ μεταξύ μισθών-τιμών».

Το «δώρο» των πρόσθετων διακοπών

Το συνδικάτο του προσωπικού της ΕΚΤ είχε στο παρελθόν επιδιώξει να συνδέσει τις αυξήσεις μισθών με τις τιμές καταναλωτή, αν και το αίτημα απορρίφθηκε και η Λαγκάρντ είπε τον Μάιο ότι οι προσαρμογές πρέπει να είναι «λογικές».

Ο Μπόουλς απορρίπτει τη μεθοδολογία της ΕΚΤ για τον υπολογισμό των αυξήσεων μισθών που βασίζεται στις εξελίξεις στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και σε άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θέλουμε τουλάχιστον μια διαπραγμάτευση για τους μισθούς μας, αλλά η ΕΚΤ δεν είναι ανοιχτή σε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι το ίδρυμα είναι επίσης απρόθυμο να εγκρίνει μη οικονομικές προτάσεις, όπως πρόσθετες ημέρες διακοπών στο τέλος του έτους.

«Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να απορρίπτει μια διαπραγματευτική προσέγγιση για την εξεύρεση συμβιβασμού, θα πρέπει να εξετάσουμε κινητοποιήσεις στις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Μπόουλς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας - Στο 0,3% για το γ' τρίμηνο