ΟΠΕΚ+: Παραμένει στην υπάρχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ+: Παραμένει στην υπάρχουσα μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησε να διατηρήσει την ίδια γραμμή όσον αφορά την πετρελαϊκή παραγωγή.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησε να διατηρήσει την ίδια γραμμή όσον αφορά την πετρελαϊκή παραγωγή. Όπως αναφέρει το CNBC, Οι χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς και αυτές εκτός του ΟΠΕΚ- δηλαδή η ομάδα 23 πετρελαιοπαραγωγών χωρών γνωστών ως OPEC+- αποφάσισαν να επιμείνουν στην υπάρχουσα πολιτική μείωσης της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 2% της παγκόσμιας ζήτησης, από τον Νοέμβριο μέχρι το τέλος του 2023.

Οι ενεργειακοί αναλυτές περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα εξέταζε νέες περικοπές παραγωγής, που θα στηρίξουν τις τιμές ενόψει ενός πιθανού πλήγματος στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Και αυτό διότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού που μεταφέρεται δια θαλάσσης από τη Δευτέρα, ενώ ΕΕ, ΗΠΑ, G-7 και Αυστραλία θα επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής τιμής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, από περισσότερα από 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου, εν όψει των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, την αποδυνάμωση της ζήτησης αργού στην Κίνα και τους φόβους για ύφεση.

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ο OPEC+ συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο. Μια κίνηση που προέκυψε παρά τις εκκλήσεις από τις ΗΠΑ προς το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider