Η Λαγκάρντ «βλέπει» περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Λαγκάρντ «βλέπει» περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Όλα ανοιχτά για τα επιτόκια
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για εξασθενημένη οικονομία της Ευρωζώνης το 2023.

«Σήμα» για διατήρηση της επιθετικής σύσφιξης των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα καθώς οι «σφιχτές» χρηματοπιστωτικές συνθήκες και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης επιδρούν στην ανάπτυξη, η οποία «αναμένεται να συνεχίσει να είναι αδύναμη στο τέλος τους τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου».

Παράλληλα, η Λαγκάρντ επανέλαβε πως η ΕΚΤ «είναι δεσμευμένη να μειώσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη προς το μεσοπρόθεσμο στόχο» της τράπεζας, του 2%. «Περιμένουμε πως τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται στα επίπεδα που θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να επανέλθει στα επίπεδα του 2% με ένα τακτικό τρόπο».

«Το πόσο πιο πέρα πρέπει να πάμε τα επιτόκια και το πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις που θα έχουμε σε λίγες ημέρες για την πορεία της οικονομίας, αλλά και από το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί και από τις πληθωριστικές προσδοκίες γενικότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού και πρόσθεσε πως «δεν θα έλεγα πως έχουμε δει το αποκορύφωμα του πληθωρισμού μέχρι στιγμής». Ωστόσο, αναμένεται να «υποχωρήσει τελικά», όπως υποστήριξε η Λαγκάρντ.

Νωρίτερα μέσα στη Δευτέρα, ο Κλάας Κνότ ανέφερε πως «οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά». Ακόμα, τόνισε πως χρειάζεται «κάμψη της οικονομικής ανάπτυξης ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο της ΕΚΤ», που θέλει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%, έναντι του 10,6% που διαμορφώθηκε για τον Οκτώβριο.

Μιλώντας για το εάν θα υπάρξει ύφεση στη Ευρωζώνη το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Κνοτ είπε πως «φαίνεται πως η ανάπτυξη της οικονομία στο δ' τρίμηνο του 2022 θα είναι ασθενική, ενδεχομένως και αρνητική». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ύφεση στην Ευρωζώνη δεν είναι μια «κλεισμένη» υπόθεση και πως μπορεί να αποφευχθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόση ρευστότητα ετοιμάζεται να αποσύρει η ΕΚΤ - Ποιες οι συνέπειες για τις τράπεζες

Bloomberg: «Σινιάλο» Πάουελ μέσα στην εβδομάδα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider