Η Ουκρανία και ο πόλεμος φέρνει αντιμέτωπους ολοένα και περισσότερο ΗΠΑ και Ε.Ε. 

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ουκρανία και ο πόλεμος φέρνει αντιμέτωπους ολοένα και περισσότερο ΗΠΑ και Ε.Ε. 
Οι κυρώσεις στην Ρωσία «πληγώνουν» υπέρμετρα την ευρωπαϊκή οικονομία προς όφελος των ΗΠΑ. Βρυξέλλες και Βερολίνο σηκώνουν το «γάντι» απέναντι στην αμερικάνικη πολιτική. 

Η δήλωση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ κ. Λεμέρ, μόλις μία εβδομάδα πριν μπει στο αεροπλάνο μαζί με τον κ. Μακρόν για επίσκεψη στις ΗΠΑ είναι ενδεικτική για το κλίμα που αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

«Η Ευρώπη πρέπει να ενεργήσει για να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα (σ.σ. απέναντι στις ΗΠΑ)», τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας τις ζημιές που πληρώνει η Ευρώπη με όφελος των ΗΠΑ. Η δήλωση δεν έπεσε από τον ουρανό καθώς τόσο το Παρίσι όσο και στο Βερολίνο τελευταία αναπτύσσονται ολοένα και πιο «άγριες» διαθέσεις απέναντι στην πολιτική της Ουάσιγκτον, η οποία κατηγορείται ότι μέσω των συνεπειών της πολιτικής απέναντι στην Ρωσία η Ευρώπη είναι αυτή που πληρώνει τον λογαριασμό.

Και μάλιστα απ’ ευθείας στους Αμερικανούς συμμάχους καθώς υποχρεώνεται να πληρώνει το αμερικανικό LNG τέσσερις φορές ακριβότερο από όσο χρειάζεται να πληρώσουν οι επιδοτούμενες γι’ αυτό αμερικάνικες βιομηχανίες, με δραματικές συνέπειες στον πληθωρισμό και την ευρωπαϊκή βιομηχανία…

Η ένταση έχει φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που να δοθεί εντολή σε «Ευρωπαίο αξιωματούχο» στις Βρυξέλλες να μιλήσει γι’ αυτό στο θεσμικά έγκυρο Politico και να κατηγορήσει λίγο πολύ τις ΗΠΑ ότι εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία εναντίον της Ευρώπης.

Όμως πέραν των δηλώσεων στο Politico, η τοποθέτηση του Γάλλου ΥΠΟΙΚ λίγο πριν συνοδεύσει τον κ. Μακρόν στην Ουάσιγκτον φαίνεται να εκφράζει τις ευρωπαϊκές διαθέσεις, οι οποίες στο ίδιο κλίμα και με την ίδια ένταση είχαν διατυπωθεί και από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ λίγες εβδομάδες ενωρίτερα στο Βερολίνο.

Όμως ακόμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico “Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τώρα κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι κάνουν περιουσία από τον πόλεμο, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν”.

“Το γεγονός είναι” φέρεται να δηλώνει το Ευρωπαίος αξιωματούχος «ότι, αν το κοιτάξετε νηφάλια, η χώρα που επωφελείται περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο είναι οι ΗΠΑ επειδή πωλούν περισσότερο φυσικό αέριο και σε υψηλότερες τιμές και επειδή πωλούν περισσότερα όπλα». Η ακόλουθη εκτίμηση από τον ίδιο παράγοντα δείχνει να προέρχεται από τον τομέα εξωτερικών υποθέσεων, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον «φιλικά» προς τις ΗΠΑ σημεία στις Βρυξέλλες. Όπως υποστήριξε «Η Αμερική πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η κοινή γνώμη μετατοπίζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ» και αυτό λόγω των συνεπειών της πολιτικής των ΗΠΑ, μία πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται ως προστατευτισμός ακόμα και έναντι των συμμάχων της στην Ε.Ε.

Καθώς θα πλησιάζει η ημερομηνία της μετάβασης του κ. Μακρόν στην Ουάσιγκτον αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα σχετικά δημοσιεύματα διαμορφώνοντας το κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνουν οι σχετικές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider