Νέοι διαγωνισμοί 240 εκατ. ευρώ για φράγματα – αντιπλημμυρικά σε Κρήτη, Λέσβο, Αμβρακία, Λουτράκι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι διαγωνισμοί 240 εκατ. ευρώ για φράγματα – αντιπλημμυρικά σε Κρήτη, Λέσβο, Αμβρακία, Λουτράκι
Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση νέων έργων που σχετίζονται με κατασκευή φράγματος, έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών υποδομών, συνολικού ύψους σχεδόν 240 εκατ. ευρώ, σε Κρήτη, Λέσβο, Αμβρακία και Λουτράκι, «άναψε» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση νέων έργων που σχετίζονται με κατασκευή φράγματος, έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών υποδομών, συνολικού ύψους σχεδόν 240 εκατ. ευρώ, σε Κρήτη, Λέσβο, Αμβρακία και Λουτράκι, «άναψε» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το πρώτο έργο αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», για το οποίο μάλιστα ενέκρινε και δέσμευση δαπάνης ύψους περίπου 53,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το project χαρακτηρίστηκε ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και σημαντικό.

Η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα δεδομένου ότι με το υπόψη έργο θα αυξηθούν οι δυνατότητες παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με την πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. Συγχρόνως τα υπό δημοπράτηση έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την από 04-07-2022 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών εγκρίθηκε η Ένταξη του Έργου με τίτλο «Υποπράξη 1. Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών και Αντιπλημμυρικών Έργων του Υπουργείου Υ.ΜΕ.

Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης των έργων των φραγμάτων Μπραμιανού και Μύρτου ορίζεται ο ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και για τα αντιπλημμυρικά έργα Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης ορίζεται η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Λασιθίου. Η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Λασιθίου διατηρεί στο ακέραιο και ασκεί στο σύνολο τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας, ήτοι έργα και μελέτες επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση, καθαρισμό και αστυνόμευσης των ρεμάτων, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου του ως άνω έργου.

Όσον αφορά στο δεύτερο, πρόκειται για το έργο με τίτλο «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β' ΦΑΣΗ)», που βγαίνει επίσης προς δημοπράτηση, ενώ εγκρίθηκε και πίστωση 23 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερη περιοχής του Δήμου Λουτρακίου. Το έργο επίσης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την από 10-06-2022 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

Σχετικά με το τρίτο έργο, μεγαλύτερο σε ύψους καθώς προβλέπονται δαπάνες 64,5 εκατ. ευρώ, αφορά στον διαγωνισμό με τίτλο «ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ», που επίσης θεωρείται σημαντικό και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι με την ολοκλήρωσή του θα επιτευχθεί εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, αειφορικός σχεδιασμός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο. Φορέας Λειτουργίας και Συντήρησης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικά, όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διατηρεί στο ακέραιο και ασκεί στο σύνολο τις αρμοδιότητες αντιπλημμυρικής προστασίας, ήτοι έργα και μελέτες επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση, καθαρισμό και αστυνόμευσης των ρεμάτων, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου του ως άνω έργου.

Τέλος, το τέταρτο έργο είναι και υψηλότερου προϋπολογισμού, άνω των 98 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη διενέργεια διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου με τίτλο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΣΙΚΝΙΑ Ν. ΛΕΣΒΟΥ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ».

Το σύνολο των έργων ύδρευσης του Νομού Λέσβου από το Φράγμα Τσικνιά, ορίστηκαν ως έργα Εθνικού Επιπέδου και σημαντικά. Είναι επιτακτική η ανάγκη δημοπράτησης του έργου του θέματος για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ύδρευσης του Νομού Λέσβου. Να σημειωθεί ότι έχουν κηρυχθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του. Και αυτό το project έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός – ΤΑΙΠΕΔ: Στους επενδυτές το σχέδιο σύμβασης – Οι εκλογές και τα διόδια

Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: Σχέδια αξιοποίησης του σιδηρόδρομου στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο

Καλάθι του νοικοκυριού: Το «κουβάρι» των τιμών και των μειώσεων - Ποια σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά, ποια έριξαν τις τιμές πιο πολύ

gazzetta
gazzetta reader insider insider