Πτώση και το 2023 κατά 5% στη ζήτηση ρεύματος – Ολοκληρώνεται το «σχέδιο-ασπίδα» για το αέριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση και το 2023 κατά 5% στη ζήτηση ρεύματος – Ολοκληρώνεται το «σχέδιο-ασπίδα» για το αέριο
Με μείωση κατά 7-8% «τρέχει» στο 2022 η κατανάλωση ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ το επόμενο έτος αναμένεται να υπάρξει επιπλέον αποκλιμάκωση κατά 5%, όπως προβλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ σε σχετική του ενημέρωση προς τη ΡΑΕ. Προς δημόσια διαβούλευση από την Αρχή η προτεραιοποίηση των κριτηρίων επιλογής των βιομηχανιών που θα εξαιρεθούν από το «δελτίο» στο αέριο, στην περίπτωση διαταραχών στις εισαγωγές καυσίμου.

Σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο έτος νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με συνέπεια να ενισχυθεί έτι περαιτέρω η πτωτική πορεία της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία καταγράφεται τους τελευταίους μήνες.

Αυτό προβλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ενημέρωσή του προς τη ΡΑΕ, με θέμα την εξέλιξη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στο δίκτυο διανομής το οποίο διαχειρίζεται (δηλαδή τη χαμηλή και μέση τάση). Με βάση την ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το φετινό έτος αναμένεται να κλείσει με μία πτώση της τάξης του 7-8%, συγκριτικά με το 2021.

Επιπλέον 5% περικοπή το 2023

Παράλληλα, ο Διαχειριστής εκτιμά πως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά από τους καταναλωτές – και μάλιστα με πιο εντατικό ρυθμό. Έτσι, εκτιμά ότι συγκριτικά με τα ήδη μειωμένα φετινά επίπεδα, το 2023 θα υπάρξει επιπλέον περικοπή σε σχέση με το 2022, η οποία θα ανέλθει στα επίπεδα του 5%.

Όπως είναι φυσικό, βασικό κίνητρο εξοικονόμησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αποτελούν οι τιμές ρεύματος, οι οποίες παραμένουν «τσουχτερές» παρά το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά, το οποίο εξασφαλίζουν οι επιδοτήσεις σε μηνιαία βάση.

Με δεδομένες μάλιστα τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, ροκανίζοντας σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, φαίνεται πως η μείωση της κατανάλωσης για τη συγκράτηση των λογαριασμών έχει «έρθει για να μείνει» για την πλειονότητα των Ελλήνων καταναλωτών.

Καταγεγραμμένη βουτιά το τελευταίο 5μηνο

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ακολουθεί πτωτική πορεία το τελευταίο 5μηνο, καταγράφοντας μήνα με τον μήνα αρνητική μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, σύμφωνα με το αντίστοιχο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο κατέγραψε την πρώτη σημαντική «βουτιά» (κατά 11,8%) στο σύνολο της κατανάλωσης, έναντι του Ιουλίου 2021.

Τον Αύγουστο η πτώση διευρύνθηκε στο 12,92% για το σύνολο της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα, με τη «βουτιά» στο δίκτυο διανομής να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να προσεγγίζει το 13,9%, έναντι του Αυγούστου του 2021. Τον επόμενο μήνα, η μείωση της ζήτησης διαμορφώθηκε στο 5,55%, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στην περίπτωση της χαμηλής-μέσης τάσης (δηλαδή για τα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις), η ελάττωση ήταν ελαφρώς μικρότερη, στο 3,98%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους.

Σε θετική τροχιά οι στόχοι μείωσης

Η τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται φέτος στη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αν μάλιστα συνδυασθεί με περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2023, θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίτευξη τόσο του υποχρεωτικού όσο και του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα (όπως και κάθε κράτος-μέλος) κατά την επικείμενη χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεσμευτικός στόχος αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης κατά 10% τις ώρες αιχμής, που στη χώρα μας θα είναι το τετράωρο 18:00-21:00. Έτσι, όσο περισσότερη είναι η μείωση της ζήτησης γενικά από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη χαμηλή τάση, τόσο μικρότερο θα είναι και το μερίδιο του στόχου που θα αναλάβουν οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης, μέσω των διαγωνισμών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει για τα κράτη-μέλη και ο εθελοντικός στόχος περιστολής κατά 10% της κατανάλωσης γενικά (δηλαδή όχι σε συγκεκριμένο χρονικό «παράθυρο»).

Προς ιεράρχηση των κριτηρίων για τις «σημαντικές βιομηχανίες» στο αέριο

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία μπαίνουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για τη «θωράκιση» της ασφάλειας τροφοδοσίας με αέριο, στο ενδεχόμενη που υπάρξει διαταραχή στις εισαγωγές καυσίμου. Έτσι, σε άμεση εφαρμογή βάζει η ΡΑΕ τη διαδικασία επιλογής των «σημαντικών βιομηχανιών», εκείνων δηλαδή που θεωρούνται ότι η παραγωγής του είναι κρίσιμη, ώστε να τους επιβληθεί «δελτίο» στο αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον χαρακτηρισμό τους ως «σημαντικές βιομηχανίες» διεκδικούν 104 εγχώριες εταιρείες, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη ΡΑΕ. Ωστόσο, τα κριτήρια που θέτει για την επιλογή ο ευρωπαϊκός Κανονισμός είναι ασαφή (π.χ. κρισιμότητα βάσει κοινωνικής συνεισφοράς, ζημιές σε εγκαταστάσεις από πιθανό «δελτίο»).

Έτσι, η ΡΑΕ πρόκειται να ιεραρχήσει και να εξειδικεύσει περαιτέρω αυτά τα κριτήρια, θέτοντας τη σχετική λίστα σε διαβούλευση. Όταν οριστικοποιηθεί αυτός ο κατάλογος, θα τον χρησιμοποιήσει για να αποφασίσει ποιες θα είναι οι ελληνικές «σημαντικές βιομηχανίες».

«Κλείδωσε» το Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού

Παράλληλα, η Αρχή έχει ήδη λάβει απόφαση για την αναθεώρηση του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού, με το οποίο οι καταναλωτές αερίου (εκτός των προστατευόμενων) θα χρηματοδοτήσουν τα μέτρα του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης.

Τέλος, σήμερα το μεσημέρι έχει συνάντηση με τις εταιρείες χονδρεμπορικής αερίου, ώστε αντί αυτές να αποθηκεύσουν καύσιμο σε άλλο κράτος-μέλος, να μπορούν να εισάγουν επιπλέον ποσότητες LNG στην εγχώρια αγορά, προχωρώντας σε swap με προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική της Ιταλίας.

Η προσθήκη αυτής της εναλλακτικής σημαίνει πως θα πρέπει να προσδιορισθεί το κόστος της, για όσες τυχόν εταιρείας την υιοθετήσουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Έρχονται διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες, στον «πάγο» ο ΦΠΑ και ο φόρος υπεραξίας έως το 2025

Οι πέντε άξονες της αναπτυξιακής στρατηγικής του ομίλου Βενέτη για το 2022

Η Goldman Sachs αναμένει «σημαντική πτώση» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider