Ρεύμα: «Κλειδώνει» το σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Κλειδώνει» το σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής
Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός των δημοπρασιών του ΑΔΜΗΕ για την αποζημίωση των επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης, ώστε από την 1η Δεκεμβρίου να περικόπτουν τη ζήτησή τους στο τρίωρο 18:00-21:00.

Οι «τελευταίες πινελιές» απομένουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να οριστικοποιηθεί η αρχιτεκτονική του βασικού μέτρου με το οποίο η χώρα μας σχεδιάζει να επιτύχει από την 1η Δεκεμβρίου τον στόχο μείωσης κατά 5% της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, το μέτρο αυτό θα είναι οι δημοπρασίες για την αποζημίωση επιχειρήσεων μέσης και υψηλής τάσης, ώστε τις συγκεκριμένες ώρες να περικόπτουν στη ζήτησή τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων Νοεμβρίου, οι ώρες αιχμής στη χώρα μας θα καλύψουν τη «ζώνη» 18:00-21:00. Αυτό σημαίνει πως στη μείωση της ζήτησης θα συμπεριληφθούν και τα Σαββατοκύριακα.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποτελέσουν το κύριο «όχημα» για την επίτευξη της περικοπής 5%, καθώς διαθέτουν «έξυπνους» μετρητές, με συνέπεια να μπορεί να καταγραφεί άμεσα η μείωση της κατανάλωσής τους. Επίσης, η μείωση της ζήτησης ως παρεχόμενη επ΄ αμοιβή υπηρεσία σημαίνει πως θα είναι εγγυημένη η προβλεπόμενη «βουτιά» στην κατανάλωση.

Σημαντική η συμβολή και των νοικοκυριών

Το γεγονός ωστόσο ότι οι μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη του στόχου, δεν σημαίνει πως τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να συνδράμουν στη μείωση της ζήτησης στις ώρες αιχμής, αν και σε εθελοντική βάση. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν πως με δεδομένο ότι το 60% της κατανάλωσης ρεύματος αφορά τη χαμηλή τάση, δύσκολα θα μειωθεί η ζήτηση κατά 5% αν και οι μικροί καταναλωτές δεν περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη «ζώνη» 18:00-21:00.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, στην ανακοίνωση των επιδοτήσεων, ο υπουργός ΠΕΝ απηύθυνε σύσταση στους πολίτες για περιορισμό της ζήτησης τις ώρες αιχμής. «Η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Στόχος η πρώτη δημοπρασία στα τέλη Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή της ζήτησης κατά 5% αποτελεί δέσμευση για όλα τα κράτη-μέλη και για όλη τη φετινή χειμερινή περίοδο, δηλαδή από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023. Στη χώρα μας, το 5% «μεταφράζεται» σε περικοπή της κατανάλωσης κατά 300 MWh για κάθε αιχμής.

Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι η μέση και υψηλή τάση να είναι σε επιφυλακή από την 1η Δεκεμβρίου για τον περιορισμό της ζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι σκοπός είναι ο πρώτος διαγωνισμός να γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να «κλειδώσουν» οι επιχειρήσεις που θα προσφέρουν τη σχετική υπηρεσία. Οι επιχειρήσεις αυτές θα προκριθούν από τον διαγωνισμό, με κριτήριο τις μικρότερες προσφορές για αποζημίωση.

Για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των δημοπρασιών εκκρεμούν τρεις σημαντικές αποφάσεις από το ΥΠΕΝ, οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Η πρώτη απόφαση αφορά το μερίδιο από τις 300 MWh που θα «περάσει» μέσα από τις δημοπρασίες, δηλαδή αντίστροφα το μερίδιο που θα αναλάβουν έστω και εθελοντικά τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, το υπουργείο θα επιλέξει αν οι δημοπρασίες θα είναι αποκλειστικά μηνιαίες ή θα υπάρχουν και τετραμηνιαίοι διαγωνισμοί, όπως και τον τρόπο συμμετοχής της μέσης τάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider