Handelsblatt: Σχέδιο Κομισιόν για τους νέους κανόνες του ελληνικού χρέους - Νοέμβριο οι αποφάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Handelsblatt: Σχέδιο Κομισιόν για τους νέους κανόνες του ελληνικού χρέους - Νοέμβριο οι αποφάσεις
Η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Η Κομισιόν θέλει στο μέλλον να παρακολουθεί πιο στενά τη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και να δώσει στις εθνικές κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευελιξία, σημειώνει σε αποκλειστικό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη στο δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κάθε κυβέρνηση θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει με τις αρχές των Βρυξελλών ένα εξειδικευμένο, πολυετές σχέδιο μείωσης του χρέους. Η Κομισιόν προσαρμόζει έτσι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Οι Βρυξέλλες διατηρούν ανώτατο όριο χρέους το 60% του ΑΕΠ ως μακροπρόθεσμο στόχο. Ωστόσο, η Επιτροπή θέλει να εισαγάγει ένα νέο σταδιακό στόχο της τάξεως του 90% για τις λεγόμενες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα», τονίζει η εφημερίδα.

«Αυτές οι χώρες της Ευρωζώνης δέχονται αυξημένη πίεση να προχωρήσουν σε περικοπές μέχρι να μειώσουν το χρέος τους στο 90%. Θα πρέπει να βρουν έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του χρέους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια», συνεχίζει.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν πιθανότατα θα παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Νοέμβριο. Μέχρι τώρα ήθελε να παρουσιάσει το σχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο πρέπει να προηγηθούν εσωτερικές συμφωνίες. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ανασταλεί από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, την άνοιξη του 2020. Έχει προγραμματιστεί να τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, αλλά με μορφή που θα περιέχει νέες μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Στον «πάγο» η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας - Μεγαλύτερες αντοχές έναντι της Ευρωζώνης

Σύνοδος Κορυφής χωρίς φιλοδοξίες για φυσικό αέριο, αλλά με συζήτηση διαδρόμου για νέα ευρω-ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider