Ρεύμα: Μείωση τουλάχιστον 18-20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Μείωση τουλάχιστον 18-20% στις χρεώσεις των προμηθευτών τον Νοέμβριο
Από τα 56-70 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, εκπρόσωποι του κλάδου τοποθετούν τις χρεώσεις του επόμενου μήνα στα 45-50 λεπτά, με ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα, «προς» τα 40 λεπτά. Αιτία η πτώση στην τιμή του αερίου, αύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις των παρόχων.

Σημαντική μείωση των χρεώσεων που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Νοέμβριο, προβλέπουν παράγοντες του κλάδου, καθώς η μείωση των διεθνών τιμών αερίου αναμένεται να συμπαρασύρει αισθητά χαμηλότερα τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποκαλυπτήρια των χρεώσεων Νοεμβρίου θα γίνουν αύριο Πέμπτη, κατά τις βραδινές ώρες, αφού σύμφωνα με το νέο μοντέλο της λιανικής ρεύματος, οι εταιρείες πρέπει έως τις 20 κάθε μήνα να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τον τιμοκατάλογο του επόμενου μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οκτώβριος «τρέχει» με χρεώσεις οι οποίες ξεκινούν από τα 56 λεπτά ευρώ ανά κιλοβατώρα και φτάνουν μέχρι τα 70 λεπτά. Σύμφωνα ωστόσο με τους εκπρόσωπους της αγοράς, οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τον επόμενο μήνα θα είναι αρκετά αποκλιμακωμένες, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να κινείται ανάμεσα στα 45-50 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πιθανόν χρεώσεις και κάτω από 0,45 €/KWh

Μάλιστα, στα στελέχη της αγοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια από τα επίπεδα των 45 λεπτών. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι οι πάροχοι που προσφέρουν εκπτώσεις συνέπειας (υπό την προϋπόθεση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού), με τις οποίες οι «καθαρές» χρεώσεις τους καθίστανται από τις πιο ανταγωνιστικές της αγοράς.

Όπως και να ʼχει, ήδη η «περιοχή» των 45-50 λεπτών αντιστοιχεί σε μέση μείωση τουλάχιστον 18-20% συγκριτικά με τον Οκτώβριο, αν οι περισσότερες χρεώσεις κινούνται προς τα 50 λεπτά. Στην αντίθετη περίπτωση (δηλαδή αν οι αυριανές ανακοινώσεις διαμορφώνονται προς τα 45 λεπτά), τότε η «βουτιά» ξεπερνά το 25%.

Είναι ενδεικτικό ότι η μέση χρέωση τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε περίπου στα 62,5 λεπτά ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον επόμενο μήνα αποκλιμακώνουν την εν λόγω τιμή στα 47,5 λεπτά.

Κατακόρυφη πτώση στην τιμή του αερίου

Πίσω από την αποκλιμάκωση των τιμών βρίσκεται η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αερίου. Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα το συμβόλαιο Νοεμβρίου στο TTF διαμορφώνεται στα επίπεδα των 113 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τα οποία «θυμίζουν» τις πρώτες (και πιο ήπιες) φάσεις της ενεργειακής κρίσης.

Οι τιμές αυτές προδιαγράφουν ότι το συμβόλαιο θα «κλείσει» σημαντικά μειωμένο έναντι του συμβολαίου Οκτωβρίου (202 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), το οποίο καθορίζει το κόστος λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων αερίου για τον τρέχοντα μήνα και, κατά συνέπεια, τις χονδρεμπορικές τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνουν τα στελέχη της αγοράς, το συμβόλαιο στο TTF «κλείνει» στη μεσοσταθμική τιμή διαπραγμάτευσης όλου του προηγούμενου μήνα. Επομένως, αν και όλος ο Οκτώβριος κινείται καθοδικά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, μόλις τα προηγούμενα λίγα 24ωρα έχει φτάσει σε πτώση που αγγίζει το 45%.

Σε κάθε περίπτωση, η πτώση της τιμής του αερίου καθιστά ασφαλή την εκτίμηση για διαμόρφωση των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα σε ύψη τα οποία επιτρέπουν τη μείωση των χρεώσεων, ακόμη κι αν η συνδρομή των ΑΠΕ δεν είναι ίδια με τον Οκτώβριο.

Όπως έχει γράψει το Insider, κυρίως χάρις στο ενισχυμένο «πράσινο» μερίδιο στο μίγμα (που έχει φτάσει να ξεπεράσει το 60% σε 24ωρη βάση), ο Οκτώβριος «τρέχει» με μειωμένο κατά 40% το χονδρεμπορικό κόστος ρεύματος. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, η συμμετοχή των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην ηλεκτροπαραγωγή δεν μπορεί να εκτιμηθεί σε χρονική κλίμακα εβδομάδων, πόσω μάλλον μήνα.

Προς «ψαλίδι» στην επιδότηση

Την Πέμπτη το βράδυ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πρώτης παραμέτρου που θα καθορίσει τους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα. Η δεύτερη παράμετρος είναι οι επιδοτήσεις, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανακοινωθούν την αμέσως επόμενη ημέρα.

Και αυτό τον μήνα οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές, δηλαδή διαφορετικές στις τρεις κλίμακες κατανάλωσης, ώστε να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση ρεύματος. Τον Οκτώβριο, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες), η επιδότηση ήταν 43,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως είχε γράψει το Insider.gr, η συνέπεια είναι οι «καθαρές» τιμές ρεύματος (αφαιρώντας την ενίσχυση) να διαμορφωθούν από 12,24 λεπτά του ευρώ ανά KWh (για τους πελάτες του παρόχου με τη χαμηλότερη χρέωση Οκτωβρίου), έως 31,4 λεπτά του ευρώ (για τους καταναλωτές της εταιρείας με την υψηλότερη χρέωση).

Όσον αφορά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι επιδοτήσεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου μήνα, με δεδομένο ότι οι μειωμένες χρεώσεις θα περιορίσουν την ανάγκη για απορρόφηση των ανατιμήσεων. Επομένως, οι «καθαρές» τιμές τον επόμενο μήνα αναμένεται να κινηθούν στα παραπλήσια επίπεδα με τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ενδιαφέρον των ξένων για τις τράπεζες, οι Άραβες της Εθνικής, η ΙΟΝ της Πειραιώς και η σκοπιμότητα πίσω από τις επιστολές στο ΤΧΣ

Ο αέρας των Αγράφων ανανεώνει - Το πιάνο του Νικόλα, του Αλέξη και του Κώστα - Το χτύπημα της Μυρσίνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider